PM: a büdzsé a válságkezelést szolgálja

Hírek Szajlai Csaba

A kormány folytatja a családok támogatására, az adócsökkentésekre és a beruházások ösztönzésére épülő válságkezelést, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

Az eddig meghozott intézkedések következményeként a központi költségvetés 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt október végén

– közölte a Pénzügyminisztérium.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint 2021 első tíz hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet értek el.

Orbán: bolond dolgok történnek Európában

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Figyelő

A központi alrendszer bevételei kapcsán kiemelhető, hogy 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek elsősorban

a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek.

Elmaradtak az előző évi október végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek, köszönhetően a 2020 júliusától megvalósuló 2 százalékpontos tehercsökkenésnek. A bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset növekedése – derül ki a PM összefoglalójából.

A pénzügyi tárca közölte azt is: a hazai kiadások közül

  • a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot,
  • a Magyar Falu Programra 156,0 milliárd forintot,
  • a közlekedési ágazati programokra pedig 153,8 milliárd forintot fordított a kormány.

Ezeken felül a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd forintot, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 78,8 milliárd forintot, a vasúti fejlesztésekre 78,5 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 66,2 milliárd forintot fordítottunk. Ugyancsak jelentősek a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására nyújtott 35,2 milliárd forint összegű, valamint az Egészséges Budapest Programra fordított 29,7 milliárd forint összegű források.

Varga Mihály: a magyar gazdaság válságállónak bizonyult

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink