Rekorddal kezdte az őszt a magyar turizmus

Hírek Figyelo.hu
Az egy évvel korábbit 70 százalékkal meghaladta, a két évvel korábbitól 28 százalékkal elmaradt a vendégéjszakák száma szeptemberben. A belföldi vendégforgalom a járvány előtti rekordév szintjét is meghaladta már. Január-szeptember között a szálláshelyek összesített bevétele 4,7 százalékkal csökkent a tavalyihoz mérten.

A vendégéjszakák száma 2020 szeptemberéhez képest 70 százalékkal nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28 százalékkal csökkent – közölte a KSH a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmáról készült gyorsjelentésében. Eszerint A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 3,7 százalékkal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is, a külföldi vendégeké a tavalyi öt és félszeresére nőtt, de a járvány előtti bázishoz képest 51 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek száma a 24, a vendégéjszakáké 19 százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjához képest 2021. szeptemberében.

A vendégek száma 522 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 68 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal emelkedett.

A panziókban 6,3 százalékkal volt magasabb a forgalom szeptemberben, a közösségi szálláshelyeken pedig a háromszorosára nőtt, utóbbi nagyrészt a nagyobb szabású rendezvények révén. Az üdülőháztelepeken 14, a kempingekben 26 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly szeptemberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák közel negyedét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma hét és félszeresére, a vendégéjszakáké közel öt és félszeresére emelkedett.

A szálláshelyekre érkezett 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb, majdnem tízszeres.

Túrázók a Szépkilátónál, Balatongyörök
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 92 százalékkal 37,5 milliárd forintra növekedett, ebből 2,8 milliárd forintot Széchenyi Pihenőkártyával fizettek, ami 6,5 százalékkal több, mint egy éve. Az összes vendégéjszaka 61 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Szeptemberben 2350 kereskedelmi szálláshely, köztük 795 szálloda és 891 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az év első három negyedévében az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 9,6 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19 százalékkal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,7 százalékkal csökkent, és 197 milliárd forintot tett ki.

(Borítókép: Szabad Föld / Németh András Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink