Pénz, rugalmasság, jó fej főnök – ezt keresik a fiatalok

Hírek Lengyel Gabriella

A vállalati kultúra és a vezetők szerepe erősödött a Covid második évében,

az otthoni munkavégzés lehetősége pedig először került a TOP10-be a munkahelyválasztási preferenciák rangsorában.

A csökkenő bizonytalanság sem változtatott a munkavállalók tavaly átalakult prioritásain: továbbra is az alapbér a legfontosabb, ezt a rugalmas és kiszámítható időbeosztás követi. A PwC Magyarország idén már ötödik alkalommal mérte fel a hazai munkahelyválasztási preferenciákat a fiatalok és a tapasztalt szakemberek körében

A felmérés szerint a fiatalok számára továbbra is az alapbér a legfontosabb szempont a munkahely kiválasztásánál, ezt a rugalmas és kiszámítható időbeosztás követi. A negyedik helyen megjelent a közvetlen munkatársak mint szempont, ötödik helyen az érdekes és kihívást jelentú munka. Hatodik helyre sorolták a közvetlen felettes vezetői stílusát. Amit legkevésbé tartottak fontosnak : az egészségmegőrző programok és a munkahely biztonsága

A vállalati kultúra és a vezetők szerepe erősödött, az alkalmazottak és az álláskeresők számára megnőtt a közvetlen kollégák és a vezetési stílus fontossága.

Az otthoni munkavégzés lehetősége először került a TOP10-be a munkahelyválasztási preferenciák rangsorában.

Fotó: Shutterstock

A távoli munkavégzés kapcsán eltérőek a tapasztalt és pályakezdő, illetve a fővárosi és vidéki munkavállalók elvárásai: a 28 év felettiek és a fővárosiak számára a home office lehetősége kiemelt jelentőségű.

A PwC 2021 Legvonzóbb Munkahelye Díjakat összesen tíz iparági, valamint egy összesített kategóriában osztották ki a kutatásban részt vett, 16-28 év közötti válaszadók értékelése alapján. Az első helyezettek iparágak szerint:

  • Autóipari gyártó – Audi Hungaria
  • Energetika és közüzem – MOL Magyarország
  • FMCG – Coca Cola
  • Gyártó – Bosch Csoport
  • Gyógyszeripar – Richter Gedeon
  • Kiskereskedelem – Aldi Magyarország
  • Pénzügy – OTP Bank
  • SSC/BSC – British Petroleum (BP)
  • Technológia – Microsoft Magyarország
  • Telekommunikáció és média – Magyar Telekom

Összesített 1. helyezett – OTP Bank

„Ez az eredmény egyértelművé teszi a házi feladatot a vállalatok és vezetőik számára: a szervezeteknek alkalmazkodniuk kell az új elvárásokhoz.

Újra kell gondolniuk a távmunka és az irodai munkavégzés arányát, vagy a napon belüli flexibilitás fogalmát,

és meg kell érteniük, hogy a munkavállalóik más kereteket és módszereket szeretnének a munkavégzésre és a kapcsolatok építésére. Emellett nőttek az elvárások a vezetők felé, nagyobb átláthatóságot, nyílt, őszinte és hiteles kommunikációt várnak az alkalmazottak” – emelte ki Bencze Róbert a a PwC Magyarország People & Organisation, HR-tanácsadási szolgáltatások igazgatója.

Kötelezővé tehetik az oltást a munkáltatók

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink