A dolgozók ragaszkodnak a távmunkához

Hírek Figyelo.hu
A Telenor kutatása szerint a válaszolók harmada legalább egy napot most is otthonról dolgozik.

A válaszadók közel fele szerint a hibrid munkavégzés hatékonyabb, mint a kizárólag irodai munka. A számítógéppel dolgozók több mint háromnegyede a hibrid munkavégzés valamilyen formáját tartaná ideálisnak – ez derül ki a Telenor szeptemberi kutatásából. A járványhelyzet elmúltával várhatóan sok pozícióban megmarad a részbeni home office lehetősége, ahogyan az online állásinterjúk és állásbörzék is a munkavállalók mindennapjainak részévé válnak.

A kutatásban megkérdezettek valamivel több mint egyharmada (36 százaléka) legalább heti egy napot otthonról dolgozik jelenleg is, jelentős részük (61 százalék) többet, mint a járványt megelőzően.

30 százalék a pandémia alatt folyamatosan bejárt dolgozni, és most is így tesz, 34 százalékuk pedig jelenleg nem otthonról végzi a munkát, de az elmúlt egy évben dolgozott otthonról. A számítógéppel dolgozók többsége (77 százalék) a hibrid munkavégzés valamilyen formáját tartja ideálisnak, a legtöbben – a válaszadók fele – hetente 2-3 napot töltenének munkahelyükön és otthon is – derül ki a Telenor 18-65 év közötti magyar internethasználók körében végzett 840 fős kutatásából, amely a számítógép mellől dolgozó válaszadók (66 százaléka) munkahelyi és munkáltatói preferenciáit, álláskereséssel kapcsolatos tapasztalatait vizsgálta.

Ilyen skill kell a távmunkához

A Telenornál korábban is volt lehetőség az otthoni munkavégzésre, de a járvány kezdetekor bátor döntést hoztunk, és az elsők között álltunk át a teljes home office-ra – mondta Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazgató-helyettese. A Telenor szerint a home office a hibrid munkavégzés formájában a jövőben is velünk marad. Fontos a személyes együttműködés, de ezzel párhuzamosan egyre erősebb az igény a rugalmasság biztosítására is – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A válaszadók a hibrid munkavégzés legfontosabb előnyeinek a rugalmas időbeosztást és a rövidebb utazási időt tartják. Fontos szempontnak tartják, hogy ezzel a munka és a magánélet könnyebben összehangolható – ebben jelentősebb eltérés van a nők és férfiak között. A válaszadók 41 százaléka szerint a hibrid munkavégzés hatékonyabb is, mint a kizárólag irodai munka.

Az otthoni munka legfontosabb hátrányának a kevesebb csapatmunkát és a közösség hiányát tartják, ezt követi a kollégák elérésének bizonytalansága.

Ez a vállalati HR terület számára is aktuális kérdés: a vezetőknek sokszor kihívást jelent, hogyan lehet csapatot vezetni távolról.

A munkaerőpiaci tapasztalatokat a kutatás is alátámasztja: bár a számítógép mellől dolgozókat is érintette a járványhelyzet, de nem ezen a területen jellemző a tömeges munkanélküliség:

az elmúlt egy évben a válaszadóknak csak kisebb része keres 13-15 százalékuk keres vagy keresett állást.

A munkavállalók kivártak, inkább ragaszkodtak a biztonságot jelentő állásukhoz, és a vállalatok is kevesebb pozíciót hirdettek meg. Ezeket a „befagyasztott” állásokat az elmúlt időszakban kezdték megnyitni, így most a munkakeresők a legtöbb területen sok lehetőségből tudnak választani, és ezért nagyobb eséllyel is indulnak.

Az álláskereső válaszadók általában jól vették a közelmúlt online interjúinak akadályait: többségük nem szembesült technikai nehézségekkel. A Telenor kutatásában résztvevők fele egyébként jó lehetőségnek tartja az online állásbörzéket, és részt is venne (vagy korábban már vett részt) ilyen eseményen. Így a szakemberek arra számíthatnak, hogy – hasonlóan a hibrid munkavégzés elterjedésével – az álláskeresés, az állásbörzék és az interjúk egy része is tartósan a netre költözik.

Bizonytalan a távmunka jövője

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink