Magyarország megvédi a rezsicsökkentést

Hírek Figyelo.hu

A szerdai Európai Uniós kormányülésen a csütörtökön kezdődő uniós csúcs témáiról tárgyalt a kormány, vagyis az energiaárak kezeléséről, a migráció kérdéséről valamint a lengyel Alkotmánybíróság döntése körüli vitáról.

„Az áram és a földgáz világpiaci ára nagyon elszállt az elmúlt időszakban, ennek a legfőbb oka, hogy

az Európai Bizottság nem segítette az uniót abban, hogy megőrizhesse a versenyképességét és átgondolatlan energiapolitikát folytat”

– mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a magyar kormány nem tudja támogatni azt az uniós törekvést, miszerint a magyar emberek lakásait és autóit adóztassák meg ahelyett, hogy érvényesítené az unió a szennyező fizet elvet, vagyis a nagyvállalatokat adóztatná meg.

A miniszter elmondása szerint a V4-ek ebben a kérdésben semmi olyan lépést nem fog elfogadni, amely a lakosság adóztatására irányul.

Ha Magyarországon az áram és a földgáz piaci árait vezetné be, akkor egy átlagos magyar család évente 386 ezer forinttal fizetne többet a rezsiért, mint most, havi szinten pedig körülbelül 32 ezer forint többletet jelentene.

Jön a gáz Ukrajna irányából

Gulyás Gergely elmondása szerint Magyarországnak javaslatai is vannak brüsszel számára, ugyanis a migrációs nyomás rendkívüli mértékben nőtt meg. Tavaly ebben az időszakban 27,8 ezer ember próbálta meg engedély nélkül átlépni a határt, idén pedig már 91,5 ember kísérelt meg illegálisan belépni az országba. A miniszter szerint Brüsszelnek segítenie kell az unió határainak védelmét, eddig Magyarország 588 milliárd forintot költött határvédelemre, amelyhez csupán 7 milliárd forintos uniós segítséget kapott. A tranzitzónák visszaállítására is szükség lenne, hogy a menekültstátuszról az unió területén kívül lehessen dönteni, mert a későbbi kitoloncolás már sokkal bonyolultabb – tette hozzá a miniszter.

Minimálbér: heves vitát váltott ki a kormány javaslata

(Borítókép: MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink