Minimálbér: heves vitát váltott ki a kormány javaslata

Hírek Figyelo.hu
A kormány támogatja a szakszervezeteket, hogy jövőre egységesen emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Javaslata azonban heves vitát váltott ki a felek között.

Új helyzet alakult ki, miután a kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulójában.

Ezzel 2022-ben a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne, ami mindkettő esetében csaknem 20 százalékos növekedés lenne.

A szakszervezeti vezető szerint heves vitát váltott ki az ülésen a kormány legújabb javaslata, amely a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a vállalkozásokat a megemelkedő bérköltségért. Ez a kabinet számításai szerint mintegy 150 milliárd forintot hagyna a cégeknél, a szociális hozzájárulási adó (szocho) múlt héten bejelentett 4 százalékos csökkentése mellett, amely 500 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál. Palkovics Imre azt is jelezte, hogy a szocho 2,5 százalékos csökkentése már eleve be van tervezve a jövő évi költségvetésbe, amely csak júliustól lépne életbe, ezt azonban előrehozták januárra, és ehhez jön hozzá további 1,5 százalékos mérséklés.

El kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez

– szögezte le a gazdasági lapnak Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. A munkáltatói oldal képviselője úgy fogalmazott, hogy izgalmas volt a vita, amelyen megismerték a kormány legújabb javaslatát. Zs. Szőke Zoltán szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik az ötlet, amely a települési önkormányzatok által beszedett hipa elengedésével mintegy 150 milliárddal kompenzálná a cégeket.

Fotó: VG-gyűjtés, VG-grafika

A munkáltatók nem értenek egyet a javaslattal, amely szerintük több dolgot összemos, ők továbbra is a szocho csökkentésében látják a megoldást.

Zs. Szőke Zoltán azt elismerte, hogy ez a 150 milliárd már közel van ahhoz az összeghez, amivel elégedettek lennének – egy 5 százalékos szocho-csökkentéssel már nagyon közel lennének a megállapodáshoz. Ugyanakkor az Áfeosz-Coop elnöke nem zárkózott el teljes mértékben a kormány javaslatától, jelezve, hogy erről még egységes álláspontja sincsen a munkáltatói oldalnak. Jövő héten újabb egyeztetést tartanak a felek, ahol tovább közelíthetnek az álláspontok.

Bírni fogja a béremeléseket a költségvetés

(Borítókép: A munkások egy építkezésen a Friedrich-Ebert-Strasse, az Alter Markt, valamint a Városi és Állami Könyvtár között. 2021. július 15, Brandenburg, Potsdam. Fotó: Europress / AFP / Soeren Stache)

További híreink