Jön a gáz Ukrajna irányából

Hírek Figyelo.hu

Amennyire én tudom, nincs semmi jogszerűtlen, semmi olyan, ami szembe menne az uniós törvényekkel a Magyarország és a Gazprom között született megállapodásban – válaszolt a Reuters kérdésére Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU és Ukrajna közötti csúcstalálkozó után. A főképviselő leszögezte azt is, hogy az uniós tagországok szabadon köthetnek kétoldalú megállapodásokat.

Bő egy év alatt ötszörösére drágult a földgáz

A VG cikke emlékeztet, a kérdés azért merült fel, mert a szeptember 27-i magyar–orosz hosszú távú megállapodás szerint a leszerződött évi 4,5 milliárd köbméter gáz az eddigi fő tranzitútvonal, Ukrajna elkerülésével érkezik, ezért Ukrajna uniós vizsgálatot kért annak megállapítására, nem sért-e uniós törvényt ez a gázalku.

Hivatalos válasz még nincs, de Josep Borrell közlése hangsúlyos.

Hasonlóképpen Ursula von der Leyené, az Európai Bizottság elnökéé is, aki – ismét a Reuterst idézve – jelezte, hogy az EU több megoldást is vizsgál, hogy Ukrajna téli gázellátása stabil legyen, és ne függjön az Oroszországból érkező gáz esetleges csökkenésétől. Ennek érdekében például növelhető az ország Szlovákián keresztüli ellátása orosz gázzal. Ugyanis – mint a VG megírta – kérdés, hogy Ukrajna a továbbiakban is juthat-e Magyarországon át gázhoz.

A hosszú távú szerződés által nem érintett orosz gáz azonban továbbra is Ukrajnán át érkezik.

Ez a mennyiség még nőhet is annak alapján, hogy amennyivel kisebb a most leszerződött évi 4,5 milliárd köbméter annál, amennyi a lejárt szerződés alapján jött, mivel annyival többet szereznek be a hazai kereskedők piaci feltételek között bárhonnan, bármilyen útvonalon. Szerdán napközben például volt, hogy ugyanannyi gáz érkezett Ukrajna és Szerbia felől, miközben jelentős volt az alighanem tranzitra szánt szlovákiai kivitel is.

Néhány napja az Országos Atomenergia Hivatal hiánypótlást kért a két új paksi blokk létesítési engedélykérelméhez.

Erről, pontosabban a beruházás ütemezéséről Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter tegnap Moszkvában tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a majdani kivitelező Roszatom első emberével. Előtte egyebek között jelezte, hogy néhány hónapon belül megtörténik a hiánypótlás.

A hazai föld alatti tárolókban egyébként van elég gáz a hazai téli ellátásra: szeptember végéig 5,28 milliárd köbméter gyűlt össze az energiahivatal közlése szerint.

Kibírja a telet a magyar földgáztartalék

(Borítókép: Gázmező Horvkivka faluban, Drohobych kerület, Lviv régió, Ukrajna. 2018.05.18. Fotó: Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink