Elzárták az afgán pénzcsapokat

Hírek MTI / Figyelo.hu
A Világbank zárolta az afganisztáni segély- és fejlesztési projektekre szánt összegeket a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele nyomán.

A Világbank zárolta az afganisztáni segély- és fejlesztési projektekre szánt összegeket a radikális iszlamista tálibok hatalomátvétele nyomán – közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet egyik szóvivője.

Mélységes aggodalommal tölt el minket az afganisztáni helyzet és annak hatása az ország jövőbeni fejlődésére, különös tekintettel a nők helyzetére

– mondta az illetékes, aki szerint a Világbank a további lépéseket a nemzetközi közösséggel, illetve a fejlesztési együttműködésben részt vevő partnerekkel fogja összehangolni.

Megerősítették a tálib jogsértéseket

A szóvivő hangsúlyozta: az a cél, hogy az Afganisztánban kemény munkával elért eredményeket megőrizhessék, illetve tovább tudják támogatni a dél-ázsiai országban élő embereket.

Afganisztán a világ legszegényebb országai közé tartozik.

A Világbank mindeddig kiemelt szerepet játszott a fejlesztési projektek finanszírozásában. Saját adatai szerint a pénzügyi szervezet 2002-től 2021 áprilisáig csaknem ötmilliárd dollár (1500 milliárd forint) támogatást nyújtott Afganisztánnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a dél-ázsiai országnak nyújtott pénzügyi segítségét.

Nem lesz könnyű tőkét szereznie a tálib rezsimnek

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink