Megerősítették a tálib jogsértéseket

Hírek MTI / Figyelo.hu
Az Európai Unió a korábbi 50 millió euróról több mint 200 millió euróra emeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben közölte, hiteles jelentéseket kapott az Afganisztánban a hatalmat átvevő tálibok által elkövetett súlyos jogsértésekről, köztük a civilek gyorsított kivégzéseiről, a nőkkel szembeni korlátozásokról és az uralmuk elleni tiltakozásokról.

Michelle Bachelet sürgette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, amelyet Pakisztán és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) kérésére rendkívüli ülésre hívtak össze, hogy hozzon létre mechanizmust a szélsőséges iszlamista tálibok tevékenységének szoros nyomon követésére.

Hozzátette:

a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja határvonal lesz megítélésükben. Akárcsak az, miképpen tartják tiszteletben a szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, az oktatáshoz, az önkifejezéshez és a munkavállaláshoz való jogukat, a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban.

Az EU növeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt

Az Európai Unió a korábbi 50 millió euróról több mint 200 millió euróra (mintegy 71 milliárd forintra) emeli az afgánoknak nyújtott humanitárius segélyt, a támogatás a konfliktus sújtotta országból a szomszédos államokba menekülőket is segíti majd – jelentette be az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben.

Ursula von der Leyen az uniós biztosok rendkívüli, az afganisztáni helyzet miatt összehívott ülését követően tartott sajtónyilatkozatában közölte, a humanitárius segítség a tagállamok eddigi támogatásán felül járul hozzá az afganisztáni emberek megsegítéséhez.

Közölte azt is, hogy

a segítségnyújtás feltétele az emberi jogok és a nők jogainak tiszteletben tartása. Ez határozza meg, hogy mennyi pénz áramlik közvetlenül Afganisztánba vagy a szomszédos régiókba.

Több mint háromezer afgánt fogadott be Olaszország

Többségében gyerekek és nők vannak a Kabul és Róma közötti légi folyosón érkező több mint háromezer afgán között, akiknek befogadása továbbra is megosztja Olaszországban a kormánypártokat, olyannyira, hogy a jobboldal a belügyminiszter lemondását követeli – írta az olasz sajtó kedden.

Az Aquila, vagyis Sas nevű művelet keretében az olasz haderő repülőgépei júniustól több mint 3350 személyt evakuáltak Afganisztánból több útvonalon keresztül. Közöttük 3290 volt afgán, több mint felük nő és gyerek, az esetek nagy részében a menekülők családtagjai.

Az összfegyvernemi operatív parancsnokság (COVI) adatai szerint az utóbbi tíz napban érkeztek a legtöbben, több mint kétezren. További 1300 személy a kabuli repülőtér övezetében várakozik az Olaszországba való indulásra.

Luigi Di Maio külügyminiszter korábban 2500 afgán befogadásáról beszélt.

Sikeres volt a magyar mentőakció Afganisztánból

Ezek is érdekelhetnek

További híreink