Egyre feszültebb az ellenzéken belüli viszony

Hírek Pindroch Tamás
Jakab Péter, a Jobbik elnöke pártja internetes lapjában megjelent interjúban bírálta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kijelentéseit.

“Én a hetedik frakció kérdésében világossá tettem az álláspontomat. Nem támogatom. Bízom benne, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel” – hangsúlyozta az Alfahírnek Jakab. Ismeretes, Márki-Zay (aki nem tagja az ellenzéki összefogást alkotó hat párt egyikének sem) az együttműködésen belül egy hetedik, őt támogató frakciót is létre szeretne hozni. Jakab szerint ezt Márki-Zay az előválasztás előtt is jelezhette volna, de az akkor meghozott szabályokon menet közben nem változtatnak, mert az káoszt eredményezne.

Jakab szerint az ellenzéki szövetség, mivel a hetedik frakció kérdéskörével foglalkozik,

késésben van a programalkotásban és a kampányarculat kialakításában is.

A politikus Márki-Zay korábbi, a Jobbikkal kapcsolatos kritikáját is bírálta. Felidézte, hogy a miniszterelnök-jelölt azt mondta, a Jobbik éves szinten 2,7 milliárd forintból gazdálkodik, és ehhez képest rendkívül csekély mértékben járul hozzá a kampányhoz. Jakab kijelentette: a Jobbik ezzel szemben évente 500 millió forintból gazdálkodik, amiből a párt infrastruktúráját is életben kell tartani, és túl vannak egy egymilliárdos ÁSZ-büntetésen. “Lényegében Márki-Zay Péter is elismerte, hogy nem valós számok birtokában fogalmazott meg velünk szemben kritikát, elnézést is kért, ha ezzel megbántott bennünket” – tette hozzá.

De ezzel még nem volt vége Márki-Zay bírálatának. Szóba került, hogy Márki-Zay arról beszélt, hogy a Fidesz azért nem tudta bővíteni a táborát, mert négy éve a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre. Jakab hangsúlyozta, egészen abszurd maga a felvetés is, hogy a COVID áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. “Politikusként két dolog érdekelhet: hogy a gyászolók minél hamarabb megnyugvást találjanak, és hogy a kormány elhibázott járványkezelése ne szedjen több áldozatot.

A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem”

– fogalmazott a pártelnök.

Nézőpont Intézet: a többség pozitívan áll 2022-höz

(Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink