Nézőpont: Márki-Zay nem lendített az ellenzéken

Hírek Pindroch Tamás
Hiába övezte a hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltté választását nagy remény az ellenzéki oldalon, az eltelt három hétben egyáltalán nem változott sem a Fidesz, sem a baloldal támogatása – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzéséből.

A Nézőpont Intézet közvélemény kutatása szerint, ha most lenne a választás, azt egyértelműen a Fidesz nyerné meg.

Az intézet elemzésében megállapítja: sok baloldali véleményformáló nagy reményeket fűzött Márki-Zay miniszterelnök-jelölté választásához. Egyesek a jobboldali választók megszólítását, mások a fiatal választók mobilizálását várták tőle.

Ezzel szemben a migrációpárti és rezsicsökkentés-ellenes mondatai inkább elbizonytalaníthatták potenciális támogatóit.

Az elemzés szerint tény, hogy az előválasztás kormányfő-jelöltje három hét után egyáltalán nem segített a baloldal közös listájának. Hiába hangzatos ígérete, Márki-Zay Péter nem húzta az őt felemelő pártokat „csak felfelé”.

Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A Nézőpont Intézet heti közvélemény-kutatása a pártlisták legvalószínűbb eredményét a baloldali pártok előválasztásának első fordulója után a Fidesz esetében 54, a baloldal esetében 44 százalékra becsülte. Ekkor tűnt fel a hódmezővásárhelyi polgármester, s vált harmadik helyezettből Dobrev Klára esélyes kihívójává. Az október 4. és 6. közötti felmérés nem mutatott a baloldal nyilvános belharca ellenére változást a pártpreferenciában.

Azzal, hogy Márki-Zay Karácsony helyére lépett, egyedül a Fidesz erősödött, de csak hibahatáron belül.

Az október 11. és 13. között készült felmérésben 54-ről 56 százalékra emelkedett a kormánypárt támogatása. Az előválasztás második fordulóját megnyerte ugyan a hódmezővásárhelyi polgármester, de ez sem járt a baloldal erősödésével, az október 18. és 20. között készült felmérés szerint 42-ről 43 százalékra változott a baloldali „közös lista” támogatottsága.

Sok esetben előfordul, hogy egy új személy megjelenése a politikában hirtelen nagy figyelmet és sok szimpátiát jelent számára. Az elemzés szerint ilyenkor az új sztárok politikai feladata, hogy a kedvező helyzetüket legalább a választásokig fenntartsák. Márki-Zay esetében azonban erős startról nem beszélhetünk, az október 16-ai megválasztása óta készült három közvélemény-kutatás is a Fidesz és a baloldal helyzetének változatlanságát mutatja. A november 2. és 3. közötti felmérés alapján a Fidesz eredménye változatlanul 56, a baloldali lista eredménye 42 százalékra becsülhető. A Nézőpont Intézet megállapítja, ha a baloldali csoda elmarad, a baloldal csodaváróinak Márki-Zay Péterbe vetett, megelőlegezett bizalma is elillanhat.

Századvég: mit gondol Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc a migrációról?

(Borítókép: MTI/Mohai Balázs)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink