Nézőpont Intézet: a többség pozitívan áll 2022-höz

Hírek Helmeczi Zoltán
A felnőtt magyarok többsége szerint Magyarország szempontjából 2022 „inkább jól fog alakulni” – olvasható a Nézőpont Intézet hétfőn publikált, az előző év végén – ezer ember telefonos megkérdezésével – készült közvélemény-kutatásában.

A megkérdezettek 52 százaléka szerint 2021 inkább jól alakult Magyarország szempontjából. Az előző évvel elégedetlenek egyértelműen kisebbségben (42 százalék) vannak. Ráadásul több mint másfélszer annyian ítélték meg pozitívan az ország általános helyzetét, mint ahányan egy esztendővel ezelőtt.

„A közvélemény kigyógyult a járványból”

– értékelte az eredményt a Nézőpont Intézet.

Arra a kérdésre, hogy az ország szempontjából inkább jól vagy inkább rosszul fog-e alakulni 2022, a válaszadók 55 százaléka felelt úgy, hogy inkább jól, és csak 27 százalékuk bizonyult borúlátónak. Az igazsághoz hozzátartozik azonban – írták –, hogy 2020 végén is hasonló arányban voltak az optimisták 2021-re vonatkozóan (56 százalék), alighanem az oltások megkezdésében bizakodva, de akkor még többen voltak a pesszimisták (34 százalék).

„A magyarok többségének elégedettsége 2021-gyel és enyhe optimizmusa 2022-re vonatkozóan nemcsak a koronavírus szempontjából fontos, hanem a 2022-es választási kampányra is hatással lehet.

A baloldal választási esélyét nem csak belső vitái, de a proteszthangulat hiánya is gyengíti” – fogalmazott a közvélemény-kutató cég.

A választás napján is lehet országos népszavazást tartani

(Borítókép: Résztvevők a Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozat megnyitója napján a Tagore sétányon 2020. augusztus 7-én. Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink