A Warner Music és a BMG küzd a Pink Floyd katalógusért

Hírek D. GY.
A legendás brit rockzenekar teszteli a piacot, ha létrejön az üzlet, megdőlhet az eddigi eladási rekord: Bruce Springsteen dalainak jogaiért 550 millió dollárt fizettek.

A Warner Music és az ismert tőzsdecápa alap, a KKR hátterű BMG az eddigi legesélyesebb vevők a Pink Floyd katalógusára – szivárgott ki a tárgyalásokról. A brit rockzenekar is beszállt az életművüket eladó hírességek körébe, például Bruce Springsteen és Bob Dylan is több száz millió dollárt kaszált dalaik jogainak eladásával. Springsteen jogait a Sony Music vette meg, nem hivatalos információk szerint rekordnak számító 550 millió dollárt fizetett érte. David Bowie örökösei 250 millió dollárért adták el a rocksztár katalógusát a Warnernek.

A Warneré lett David Bowie zenei életműve

Sting a Universallal szerződött, 300 millió dollárt kasszírozott.

Sting is eladta szerzeményeit

 

Az elmúlt években a rekordalacsony kamatkörnyezet és a streaming ipar fellendülése miatt a kockázati tőketársaságok egész sora szállt be a zeneiparba. A legnagyobb összegeket a Blackstone, a KKR és az Apollo költötte el, összesen több mint 3 milliárd dollár értékben vettek zenei jogokat. Egy zeneszámnak kétféle joga van, a szerzői, illetve a felvételhez kötődő. A Pink Floyd most mindkettőt áruba bocsátja, ami igencsak felértékeli az eladásra kínált portfóliót.

A Recording Industry Association of America statisztikái szerint a zenekar 75 millió albumot adott el az USA-ban, a legyőzve a hazai pályán versenyző, 65,5 milliós eladási adatokat hozó Bruce Springsteent. Iparági szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy Springsteen tavaly decemberi tranzakciója teljesen más gazdasági környezetben következett be. Az elmúlt hónapokban a jogdíjak ára mérséklődött, a globális gazdaság lassulása és a kamatszint emelkedése következtében.

Borító: Bernd Thissen / DPA / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink