A Warneré lett David Bowie zenei életműve

Hírek Pindroch Tamás
A 2016-ban elhunyt angol rocksztár teljes zenei katalógusát megvásárolta a Warner Music, a vételár több mint 80 milliárd forint lehet.

A hajdani zenész hagyatékának kezelője és a Warner Music között született egyezség részét képezi a még Bowie életében megjelent 26 stúdióalbum és posztumusz megjelent lemeze, a Toy, valamint a Tin Machine-nel készített két albuma. Az ügyletet ismerő forrás szerint mintegy 250 millió dollárt (több mint 80 milliárd forintot) fizettek a katalógusért.

A hagyaték kezelője szeptemberben már aláírt egy globális licencszerződést a Warner Music-kal, amely David Bowie 1968 és 2016 között megjelent dalaira vonatkozott.

Egyre több zenész váltja teljes életművét készpénzre: így tett Bob Dylan, aki a becslések szerint 300 millió dollárért adta el 600 műből álló katalógusát. Ugyanilyen döntést hozott az Imagine Dragons, Shakira, Neil Young, Calvin Harris, David Crosby, Paul Simon, Stevie Nicks, Tina Turner és Bruce Springsteen is. A szaksajtó szerint az átalakuló lemezipar – a streamingelés rohamos piaci hódítása -, az aktív zenészeknél a koronavírusjárvány okozta koncertbevétel-kiesések is szerepet játszhatnak a folyamatban. A zenei katalógusok a tulajdonosok számára mérhető bevételt eredményeznek a szerzői jogdíjakon keresztül; az érintett előadók az ebből származó éves jövedelmük sokszorosáért válnak meg a dalaiktól.

(Borítókép: Ebet Roberts/Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink