Sting is eladta szerzeményeit

Hírek Pindroch Tamás
Sting is megvált dalszerzői katalógusától, a nagy sztárok sora jelentik be, hogy eladják zenei jogdijaikat. Bruce Springsteen, Bob Dylan, Paul Simon csak néhány név az utóbbi évekből, akik busás összegért kötöttek ilyen szerződést.

“Örömmel tölt el, hogy a Universal egybegyűjti és kézben tartja dalaim katalógusát. Lényeges számomra, hogy a pályafutásom során született munkáim olyan helyre kerüljenek, ahol értékelik és tisztelik azokat. Nem csak a régi rajongók felé épülhetnek új utak, dalaimat új közönség, zenészek és generációk számára mutathatják be” – mondta Sting, miután februárban a teljes dalszerzői katalógusa – 600 dal szerzői jogai, tehát a The Police zenekarnak írt és szólókarrierje során született szerzeményei és azok jövőbeni jogdíjai – az Universal Musichoz került. A hírek szerint 93 milliárd forintért, 300 millió dollárért köttetett meg az üzlet. Egy zeneműnek kétféle jogdíja van: az egyik a szerzői, a másik, ami a felvétel (újrafelvétel vagy feldolgozás) után illeti meg a jogtulajdonost.

A Figyelo.hu is megírta, hogy a nemzetközi sztárok sorra túladnak a szerzői jodíjaikon. Decemberben Bruce Springsteen jelentette be, hogy 550 millió dollárért adta el a katalógusát a Sonynak, nem sokkal előtte a 2016-ban elhunyt David Bowie hagyatéka került a Warnerhez 250 millió dollárért. 2020-ban Bob Dylan, Stevie Nicks, Neil Young és Paul Simon is eladta szerzeményeik jogait.

A zeneipar az elmúlt néhány évben gyökeresen átalakult: a streaming, zenemegosztó korszakban felértékelődtek a zeneszerzők életművei.De nem csak a nagy kiadók látnak lehetőséget a sztárok jogdíjaiban: olyan befektetési alapok mint a KKR, a Blackstone vagy az Apollo Global Management is beszállt az üzletbe; több mint 3 milliárd dollár értékben vásároltak zenei szerzői jogokat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink