A teljes 13. havi nyugdíj sem lehetetlen jövőre

Hírek Figyelo.hu
Nagyot szeretnék sokat adni azoknak, akik vállalnak gyermeket – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Nagy forgalom van Budapesten, nem csak a közutakon, hanem a politikában is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A kormányfő ezzel utalt vissza a csütörtöki demográfiai csúcsra, ahol több európai állami vezető mellett Mike Pence, korábbi amerikai alelnök is részt vett. A miniszterelnök szerint Nyugat nem képes saját magát fenntartani.

A magyar családpolitika unortodox

– fogalmazott. A sikerhez azonban egy-két évtizedes folyamatos családpolitikára van szükség – szögezte le, hozzátéve, hogy még fél úton vagyunk, de a jelek biztatóak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, kell gazdasági motiváció, hogy a fiatalok elkötelezzék magukat a családi élet mellett, ehhez a kormánynak segítséget kell adnia. Hangsúlyozta, hogy oda kell eljutni, hogy megérje anyagilag is gyermeket vállalni.

Nagyot szeretnék sokat adni azoknak, akik vállalnak gyermeket

– fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő az adóvisszatérítés motivációit azzal indokolta, hogy 2021 egy nagyon nehéz év volt, ami főleg a gyermekes családokat viselte meg leginkább, főként a digitális oktatás terhe miatt. Jelezte, hogy egy új elem a mostani támogatási formában, hogy a gyermeket nevelő kisvállalkozások is visszakaphatják az adójukat.

A minimálbér kapcsán megjegyezte, hogy azt nem a kormány, hanem a munkaadók és szakszervezetek tárgyalják meg, bár azt is hozzátette, hogy általában a kormány kontójára. Hangsúlyozta, hogy példátlan mértékű minimálbér-emelést tervez a kormány, de ez nehézséget jelent a kisebb vállalkozásoknak, ezért csökkenteni kell az adójukat.

Harcolok azért, hogy ne csak a másodikat, hanem a harmadikat és a negyedik heti 13. havi nyugdíjat megkaphassák a nyugdíjasok

– jelezte Orbán Viktor.

Akik nem oltották be magukat, életveszélyben vannak – figyelmeztette a miniszterelnök azokat, akik nem vették fel még a vakcinát. Ugyanakkor ismét jelezte, hogy nem szeretné kötelezővé tenni az oltást, bár az egészségügyben ezt meg lehetett lépni. Próbálom rábeszélni az embereket, hogy vegyék fel az oltást, a kormányzat kezében azonban több eszköz nincsen – mondta Orbán Viktor.

A korlátozások ismételt bevezetéséről pedig úgy vélekedett, hogy nem szabad olyan lezárásokat bevezetni, amit igazságtalannak éreznek az emberek. A lezárás ellen érvelek az utolsó pillanatig, amíg lehet – mutatott rá a kormányfő.

A GDP öt százaléka megy családtámogatásokra

(Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink