A főváros a saját zárt tereiben bevezeti a kötelező maszkviselést

Hírek Figyelo.hu

Lassítani kell a járvány terjedését, amihez kevés lesz a kötelező maszkviselés elrendelése a közösségi közlekedésben a főváros vezetősége szerint. Azt javasolják, a zárt terekben mindenütt tegyék újra kötelezővé a maszkviselést.

Mielőbb el kell rendelni a kötelező maszkviselést a zárt terekben, nem lesz elégséges csak a közösségi közlekedési eszközökre előírni

– jelezték a csütörtöki kormánydöntés bejelentése nyomán Kiss Ambrus és Tüttő Kata főpolgármester-helyettesek rendkívüli sajtótájékoztatójukon. Bejelentették, hogy a kötelező oltás kérdéséről egyeztetést kezdeményeznek az önkormányzati szövetségekkel és a budapesti dolgozók szakszervezeteivel.

Kötelezővé tehetik az oltást a munkáltatók

Kapkodásnak minősítette a két budapesti főpolgármester-helyettes a csütörtökön bejelentett döntést, miszerint a kormány csak a tömegközlekedésben részt vevők számára teszi kötelezővé újra a maszkviselést, a zárt terekben nem, miközben – állításuk szerint – áthárítja a felelősséget az önkormányzatokra és a munkaadókra a dolgozóik oltásra kötelezéséről.

A főpolgármester-helyettesek szerint a fő kérdés ma a járvány terjedésének megfékezése, ehhez a leggyorsabb eszköznek a kötelező maszkviselés általánossá tételét tartják. A főváros már szeptember közepén előírta a főpolgármesteri hivatalban a dolgozók és a külső vendégek számára a maszkviselést az értekezleteken.

A főváros

a saját fenntartású intézményeiben, így a színházakban, mozikban, múzeumokban mindenesetre bevezeti a kötelező maszkviselést akkor is, ha a kormány nem lép.

Nagyon várják a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyt a városházán is, mert a részletszabályokat szeretnék megismerni az érintettek, a kötelező oltás kérdése ugyanis sem az önkormányzatokkal, sem a szakszervezetekkel nem volt egyeztetve – jelezték a főpolgármester-helyettesek.

Bíznak benne, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel tárgyalóasztalhoz ül, és egyeztetik a járványügyi részletszabályokat, a jogszabály velük és a szakszervezetekkel egyeztetve születik meg – hangzott el.

Karácsony “szimbolikus vezető” lehet

(Borítókép: Karácsony Gergely fõpolgármester (b4) beszél, mellette Kiss Ambrus (független) általános fõpolgármester-helyettes (b3), Tüttõ Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes (b2), Gy. Németh Erzsébet (DK) humán területekért felelõs fõpolgármester-helyettes (b), Számadó Tamás fõjegyzõ (j2) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) okosvárosért és részvételiségért felelõs fõpolgármester-helyettes (j) a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2021. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink