Karácsony “szimbolikus vezető” lehet

Hírek Pindroch Tamás
Az előválasztás második fordulójában visszalépett Karácsony Gergely lehet az MSZP–Párbeszéd–LMP-pártszövetség vezetője – írja a Magyar Nemzet. Eközben Donáth Anna is bejelentkezett a Momentum elnöki posztjáért.

Az ellenzéki együttműködésben résztvevő MSZP-Párbeszéd-LMP közös pártszövetségben képzeli el a jövőjét a 2022-es választás után megalakuló új Országgyűlésben.

Így – ahogy a Magyar Nemzet is írja – a külön frakcióknak járó állami támogatások miatt „a három párt nem szűnne meg, hanem egyfajta szervezeti együttműködést alakítanának majd ki”. A Fidesz és KDNP mintájára alakítanának ki párt- és frakciószövetséget, amelynek Karácsony Gergely lenne a „szimbolikus vezetője”.

Márki-Zay Péter nyerte a baloldali előválasztást

A Magyar Nemzet szerint

az MSZP-sek ugyanis nem szeretnének a DK-ba olvadni annak ellenére sem, hogy sokan közülük az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárát támogatták.

A három párt együttműködése csak a választás után és annak eredményének függvényében valósulhat meg, ugyanakkor az MSZP-P-LMP együttmozgása addig is jól látható lesz.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Karácsony ugyan felkerülhet az ellenzéki közös országos listájára a jövő évi választáson, de minden bizonnyal nem lesz országgyűlési képviselő, hiszen az összeférhetetlen a főpolgármesteri posztjával. Amennyiben lemond a képviselőségről a pártszövetség a listáról mást delegálhat helyette a parlamentbe.

Egyébként 2018-ban az MSZP és a Párbeszéd már pártszövetségben indult a választáson, a miniszterelnök-jelöltjük akkor is Karácsony volt. A választások után a Párbeszéd azonban külön frakciót alapított, ami csak úgy sikerült, hogy az MSZP két képviselője “átigazolt” hozzájuk.

Ezzel automatikusan állami forrásokhoz jutottak és a különböző parlamenti bizottságokban is helyet, illetve tisztségeket kaptak.

Az önálló képviselőcsoport alapítása azért is előnyös, mert jogosultak napirend előtti felszólalásra. Emellett sokkal gyakrabban élhetnek az azonnali kérdésekkel és interpelláció benyújtásával, mintha frakció nélkül politizálnának.

Eközben a Momentumban is elkezdődött a belső harc, miután az előválasztás utolsó helyén végzett pártelnök, Fekete-Győr András lemondott az elnökségről. Az újbudai alpolgármester Orosz Anna mellett a párt egyik EP-képviselője, Donáth Anna is elindul a Momentum elnöki posztjáért – írta az Azonnali. Donáth erről a párt belső fórumain posztolt.

Századvég: mit gondol Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc a migrációról?

(Borítókép: Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink