11 ezer migráns érte el Németországot a fehérorosz útvonalon

Hírek Lengyel Gabriella

Több mint 11 000 migráns érte el Németországot Fehéroroszországon keresztül. A német szövetségi rendőrség adatai szerint 2021-ben összesen 11 213 migráns érkezett Németországba a Fehéroroszországból induló migrációs útvonalon keresztül – írja a Migrációkutató Intézet. A legtöbb migráns Brandenburg tartomány területén lépte át a német-lengyel határt, ami komoly gondokat okozott a térségben. Bár az év végére enyhült a migrációs nyomás, német jótékonysági szervezetek a hideg tél miatt további migránsok befogadására kérik az államot.

Tavaly is Németország kaphatta a legtöbb menedékkérelmet az EU-ban

a Deutsche Welle (DW) decemberi cikke szerint 2021-ben is Németország lehetett a legnépszerűbb uniós célország a menedékkérők számára. Az Eurostat első kilenc havi adatai alapján mintegy 356 ezer első alkalommal benyújtott kérelmet könyveltek el a tagállamok, amely 15 százalékkal haladja meg a 2020. évi időarányos számot. A legtöbben ezúttal is Németországban kértek menedéket: a 100 240 kérelem egyharmados emelkedést jelent a megelőző évivel összevetve. Nagy számban próbálkoztak még Franciaországban (73 255), Spanyolországban (39 755) és Olaszországban (28 645) is. A cikk kiemeli, hogy az EU-ban messze Magyarországon adták be a legkevesebb kérelmet, szám szerint 30-at.

Tizenöt EU-s tagállam migránsokat oszt el

Az EU egészét tekintve a kérelmezők között továbbra is az afgánok és a szírek vannak relatív többségben (együttesen minden harmadik menedékkérő közülük kerül ki), de sok pakisztánit és irakit is regisztráltak. A statisztika alapján egyébként az jár a legjobban, aki Németországban kér menedéket: 2021. második negyedévében az elismerési ráta itt 50 százalék felett alakult, míg például Franciaországban a 30 százalékot sem érte el. A cikk a migráció erősödését egyértelműen a Covidhoz kapcsolódó lezárások feloldásával magyarázza.

A Welt am Sonntag német hetilap kormányzati információkra hivatkozva megírta, hogy

a Németországban menedékkérelmet benyújtók kevesebb mint fele érkezett az Európai Unióban a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon.

A német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal adatai alapján a 2021-ben menedékkérelmet benyújtók 53 százaléka nem szerepel a vonatkozó EU-s adatbázisokban. Az adatok alapján kijelenthető, hogy a legtöbb németországi menedékkérő nem abban az országban adta be menedékkérelmét, ahol először az EU területére lépett.- foglalja össze a migráció aktuális híreit a Migrációkutató Intézet.

Brit és cseh katonák a lengyel határon

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink