Brit és cseh katonák a lengyel határon

Hírek Lengyel Gabriella
Az Egyesült Királyság és Csehország is részt vesz a lengyel határ védelmében.

Nagy-Britannia ebben a hónapban 140 hadmérnököt küld a NATO-szövetséges Lengyelországba, hogy támogatást nyújtson a Fehéroroszországgal közös határszakaszon, ahol súlyos migrációs fenyegetés éri a lengyel államot. – írja a Migrációkutató Intézet. A cseh kormány szerdán szintén úgy döntött, hogy segít szövetségesének. A döntés értelmében 150 katona érkezik Lengyelországba, hogy megakadályozzák a Fehéroroszországból érkező migránsok beáramlását. A válságot a hivatalos európai uniós álláspont szerint Fehéroroszország generálta mesterségesen.

Eközben a litván parlament úgy döntött,

január 15-ig meghosszabbítja az állami szükségállapotot a fehérorosz határon és az ott kialakított migránstáborokban.

A szükségállapot értelmében a litván kormány megengedi a határőröknek, hogy „mentális kényszerítést” és „arányos fizikai erőszakot” alkalmazzanak abban az esetben, ha velük szemben is agresszívan lépnek fel a határsértők. Mindeközben Gitanas Nauseda litván államfő elmondta, hogy az Európai Bizottság azon javaslata, amely szerint ki lehet terjeszteni a menedékkérelmek feldolgozásának idejét, jó kezdeményezés, ám nem elégséges. A tervvel kapcsolatban Asta Skaisgiryta, az elnök külpolitikai tanácsadója is megszólalt, aki szerint a kezdeményezésnél Vilnius „többet vár” Brüsszeltől. – idézi a a Schengen Visainfo és Baltic Times híreit a Migrációkutató Intézet.

A lengyel-fehérorosz határ
Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Ukrajna is készül a migrációs nyomás kezelésére, hadgyakorlatoznak az ukrán határőrök a fehérorosz határ mentén.

Rivne régióban a Polisszija különleges határvédelmi hadművelet részeként kezdenek gyakorlatba a következő hónapban az ukrán fegyveres erők, hogy kiképezzék magukat egy esetleges migrációs hullám megakadályozására. Mindeközben az Egyesült Királyság megerősítette, hogy kész segíteni az ukrán belügyminisztériumot az illegális migráció elleni küzdelemben. A belügyminisztérium jelentése szerint Meri Akopian ukrán belügyminiszter-helyettes az Egyesült Királyság és Ukrajna közötti stratégiai párbeszéd részeként a védelemről és a biztonságról is egyeztetett brit kollegáival. „Tisztában vagyunk az ukrán kormányra és belügyminisztériumra háruló felelősséggel. Munkánk célja az EU külső határainak védelme és biztosítása” – mondta Akopian.

A gázcsapok elzárásával fenyegetőzik Lukasenka

(Borítókép: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink