Tizenöt EU-s tagállam migránsokat oszt el

Hírek Pindroch Tamás
25 ezer afgánt Németország, valamivel több mint háromezret Hollandia, 2500-2500-at Spanyolország és Franciaország fogad be. A többi 11 tagállam ennél kevesebb migránst fogad be.

Az Európai Unió tizenöt tagállama csütörtökön Brüsszelben összesen negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg – ismertette Ylva Johansson belügyi biztos. Szerinte ez a szolidaritás lenyűgöző megnyilvánulása. Az EU mostani döntése azt erősíti, Brüsszel célja, hogy legálissá tegye a migrációt, a bevándorlást nem akarják megállítani. Ezt erősíti a belügyi biztos véleménye, aki szerint a mostani intézkedés a bevándorlás ellenőrzését szolgálja „az illegális beutazások” megakadályozásával.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nemrég felszólította az Európai Uniót, hogy

öt éven belül biztosítson menedéket 42 500 afgán menekültnek. Az EU több tagállama azonban elutasította ezt.

Az UNHCR adatai szerint a radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele óta 85 ezer afgán menekült el hazájából. Egy részük jelenleg súlyos körülmények között él. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezért sürgette az uniót, hogy az emberek felét fogadja be.

A negyvenezer afgán egy áttelepítésre váró nagyobb, hatvanezer fős, menekültekből álló kontingens része.

Az amerikai csapatok kaotikus afganisztáni kivonása nyomán 24 uniós tagállam 28 ezer afgán menekültet fogadott be. Főleg olyan emberekről van szó, akik korábban a dél-ázsiai országban állomásozó külföldi erőket szolgálták, illetve egyéb okok miatt kellett tartaniuk a tálibok megtorlásától.

Tárt karokkal várja a diplomás migránsokat az unió

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink