Bezár ×

Palkovics: célunk az új megoldásoknak kedvező környezet megteremtése

Kezdetét vette a Figyelő Távol még a trendforduló az ingatlanpiacon című konferenciája. Lánczi Tamás főszerkesztő nyitóbeszéde után Palkovics László tartott előadást. Az innovációs és technológiai miniszter először beszélt nyilvános konferencián tárcavezetőként terveiről.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azzal kezdte előadását, hogy több nagy kihívás van jelenleg a világban. Az egyik ilyen a technológiai váltás. Innen jön az általa vezetett minisztérium nevének egyik szava, a másik pedig az innováció, ami ahhoz szükséges, hogy alkalmazkodni tudjunk a technológiai váltáshoz.

A miniszter ezen belül további globális kihívásokat és trendeket is felvázolt. Elsőként megemlítette a városiasodást, amely azt jelenti, hogy megváltozik a környezetünk. Hogyan tudunk ehhez alkalmazkodni? A miniszter szerint egyre fontosabb tényezővé fognak válni azok az építészeti technológiák, amelyek ezt a megváltozott környezetet élhetővé fogják tenni.


Fénykép forrása: MTI

A másik kihívás a társadalom öregedése. Palkovics úgy véli, ez egy adottság, illetve lehetőség, hiszen az öregebb korosztály összetettebb igényekkel rendelkezik, mint a fiatalok.

A harmadik trend Palkovics szerint az, hogy erősödik a középosztály, amelynek az igényei is egészen mások lesznek a jövőben, ezzel kapcsolatban szintén erőteljes ingatlanpiaci következményekkel számolhatunk. 

Fontos kérdés, hogy az erőforrásokkal hogyan kell majd gazdálkodnunk, hiszen ezek közül mindegyik szűkülni fog - folytatta a miniszter. Ebben azok a közösségek lesznek sikeresek, amelyek a fentebb említett három problémát valamilyen formában tudja kezelni.

Palkovics azt is elmondta, a magyar építőipar ugyan jó állapotban van, de a hatékonyságán van mit javítani. Ez a hatékonyságnövelés pedig minisztériuma egyik fő feladata lesz. E mellett megemlítette, el kell érni, hogy a magyar vállalatok minél több saját terméket állítsanak elő, amit az innovációval lehet elérni.


Borítókép forrása: MTI

A miniszter azzal zárta előadását, hogy kijelentette: az innovációs és technológiai tárcánál céljuk olyan környezetet teremteni, ahova új megoldásokkal be lehet csatlakozni.

Lánczi Tamás a Figyelő főszerkesztője köszöntőjében elmondta, azért kell az ingatlanpiaccal foglalkozni, mert az a magyar gazdaság egyik leggyorsabban fejlődő ágazata és egyben tartópillére is, a szektor jövője százezreket érint. Hozzátette: emlékszünk még azokra az időkre, amikor nem ment még ilyen jól ez az ágazat - megemlítve a 2008-as gazdasági válságot -, amikor gyakorlatilag összeomlott a szektor Magyarországon. Ez részben egy elhibázott gazdaságpolitikának és a nemzetközi folyamatok következménye volt.


Fénykép forrása: Figyelő

A 2010-es kormányváltás után a sikeres válságkezelés lépésről lépésre éreztette a hatását, a magyar gazdaság visszanyerte az erejét, és ennek köszönhetően az ingatlanpiac is lábra állt - folytatta Lánczi. A 2017-es év pedig már egyértelműen az új lakások építésének évének számított - húzta alá. Hozzátette: a pozitív folyamatokhoz jelentősen hozzájárultak az olyan kormányzati intézkedések mint a CSOK vagy az ötszázalékos lakásáfa.

A szektor azonban új kihívások előtt áll - értékelte a helyzetet a Figyelő főszerkesztője. A jövőben kiemelt szerepet kell kapnia az innovációnak és az újfajta technológiáknak. “Nagy kihívás a vállalkozások számára az elmúlt időszak hátrányait ledolgozni, és ezzel párhuzamosan az új gazdasági környezetben megfelelni a megrendelők elvárásainak. Ezért is hívtuk meg konferenciánkra Palkovics miniszter urat, aki innovációs és technológiai kérdésekben a legavatottabb szakértő” - zárta gondolatait Lánczi Tamás.

Borítókép: MTI