WHO: az omikron életveszélyes az oltatlan idősekre és a betegekre

Hírek Figyelo.hu

Bár több kutatás is alátámasztotta már, hogy az omikron variáns gyors terjedése ellenére kevésbé súlyos lefolyású, az Egészségügyi Világszervezet fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy vegyük komolyan, mert

az omikron életveszélyes az oltatlan idősekre és a betegekre.

A beoltott személyeken enyhe tünetekkel átmehet a vírus, azok viszont, akik valamilyen alapbetegséggel élnek, vagy idősek, ráadásul oltatlanok, fokozottan veszélyeztetettnek minősülnek. Ők nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, legrosszabb esetben pedig halálos kimenetelű is lehet a fertőzés – írja a CNBC.

A cukorbetegeket külön kiemelte a cikk, de az autoimmun betegekről és elhízottakról is számos tanulmány született, amely megállapította, hogy ezek a tényezők komoly rizikófaktort jelentenek.

A szakértők szerint ahogy a koronavírus, úgy az omikron variáns is már a világ minden zugában jelen van.

A WHO szerdán közzétett epidemiológiai jelentése az elmúlt 30 napban végzett laboratóriumi kutatások eredményét összegezte.

357 ezer vizsgálati anyagból 208 ezerben mutatták ki az omikront.

A teszteknek (147 ezerből) csupán a 41 százaléka igazolta a deltát, amely két héttel ezelőtt még az esetek 96 százalékáért volt felelős. Az omikron az új fertőzések 58,5 százalékát teszi ki, ezzel az új variáns vált dominánssá a világban.

Az omikron poszt-covidos mellékhatásairól egyelőre még keveset tudni, hogy hosszú távon mit okozhat a szervezetben.

Századvég: társadalmi támogatás van a keleti vakcinák beszerzése mögött

(Borítókép: Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink