Századvég: társadalmi támogatás van a keleti vakcinák beszerzése mögött

Hírek Pindroch Tamás
A magyarok döntő többsége szükséges, helyes döntésnek látta a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinák „különutas” kormányzati beszerzését, miközben Márki-Zay Péter népírtásnak nevezte azt – állapítja meg a Századvég elemzése.

A felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka jó ötletnek tartja, hogy Magyarország a Brüsszel által lekötött vakcinák mellett más, keleti oltóanyagokat is beszerzett, ezzel szemben a 32 százalékuk úgy látja, hogy erre nem lett volna szükség – áll a Századvég kutatásában.

Emlékeztetnek, 2021-ben – Brüsszel előnytelen vakcinabeszerzési szerződései következtében – oltóanyaghiány alakult ki Európában, így nehéz helyzetbe kerültek azon tagállamok, amelyek kizárólag a „központi”, uniós beszerzésre alapozták a koronavírus-járvány visszaszorítása céljából alkalmazott oltási stratégiájukat. Annak érdekében, hogy Magyarország kiküszöbölhesse az említett nehézségeket, a gyógyszerészeti szakhatóság előbb az orosz Szputnyik V, majd a kínai Sinopharm-oltóanyag hazai engedélyezése mellett döntött. A Századvég elemzésében úgy fogalmaz: ugyan a szóban forgó lépés előfeltétele volt annak, hogy mihamarabb újraindulhasson az élet és a gazdaság Magyarországon,

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mégis „népirtásnak” titulálta a Sinopharm-vakcina alkalmazását.

A politikus szavait idézik, miszerint „komoly aggályok merülnek fel” a Sinopharm-oltóanyag kapcsán, nézete szerint „nem véletlen, hogy egyetlen európai uniós ország sem vett kínai vakcinát, nemhogy beadta volna a hatvan év felettieknek egy, a nem is tesztelt vakcinát”. Hozzátette, hogy „ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, ez az egyik legfontosabb téma, amiben elszámoltatás kell”.

A Századvég szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy 2021 májusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta a Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását, amely jelzés volt a nemzeti szakhatóságoknak az oltóanyag biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan. A szóban forgó jóváhagyás nem tett különbséget a 18 éven felüli korosztályok között, vagyis a testület az idősebbek számára is engedélyezte a vakcina használatát. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az oltóanyagok hazai engedélyezéséért felelős Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei is az európai szabványok és előírások figyelembevételével látják el munkájukat, melynek során ugyanolyan pontossággal és igényességgel járnak el, mint nyugat-európai kollégáik.

Nyolcezerhez közelített a napi fertőzésszám

(Borítókép: Getty Images)

További híreink