Varga Mihály: 2021 a növekedés jegyében telik

Hírek Figyelo.hu

Az idei GDP-növekedés 7-7,5 százalékos lehet, a digitalizációt pedig a kormányzati politika fő prioritásai közé kell emelni

– erről beszélt a VG tudósítása szerint péntek délelőtt a pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett 59. Közgazdász Vándorgyűlésen, Budapesten.

Varga Mihály szerint a fő gazdasági centrumokban a meghozott gazdasági intézkedések elegendők voltak az újrainduláshoz,

2021 már a növekedés jegyében telik és jó esély van arra, hogy 2022-ben is így legyen, ha csak nem jön közbe valami előre nem látható probléma.

Orvos és ápolók egy oxigénellátást segítõ sisakot helyeznek fel egy betegre a központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. (Fotó: Vasvári Tamás / MTI / Vasvári Tamás)

Ilyen például az infláció tartóssága, amelyről Varga Mihály szerint komoly szakmai vita van. A másik tényező pedig a vírus, de a miniszter szerint az átoltottság már olyan mértéket ért el a világon, hogy tömeges leállásra nem kell számítani.

Vannak megbetegedések továbbra is, de a súlyos esetek száma szerencsére radikálisan csökken. Ez így van Magyarországon is

– mondta Varga Mihály.

A magyar gazdaság újraindult, olyan lendületet tudott venni, amely elegendő volt ahhoz, hogy a korábbi kibocsátási szintet el tudta érni. Kilenc európai ország van, amelyik gazdasága már elérte a válság előtti állapotot, köztük Magyarország – emelte ki a miniszter, aki szerint a növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult. Ez már csak amiatt is lehetséges, mert a gazdaság szerkezete elkezdett átalakulni, megváltozni.

Máshogy jöttünk ki a válságból, mint ahogy belementünk. Négy fontos terület van, ahol a kibocsátási szint már a vírus előtti időszak felett van. Ilyen az infokommunikáció, az ipar, az építőipar és a pénzügyi, biztosítási tevékenység

– húzta alá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter kiemelte: a munkaerőpiaci helyzetkép azt mutatja, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, mint most, meghaladta a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma és egyes ágazatokban már a munkaerőhiány okoz problémát.

Korábban a pénzügyminiszter a családi adóvisszatérítés részleteiről osztott meg videót a közösségi oldalán:

Az idei év növekedése tekintetében az első félév 7,6 százalékos növekedést hozott és jó esély van arra, hogy ez az év hátralevő részében is így lesz. Jelenleg a pénzügyminisztérium 7-7,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ez nem csak kincstári optimizmus. A növekedési pályára való visszazárkózásunk folyamatos.

Varga Mihály szerint

a 7,5 százalékos költségvetési hiánycél uniós összevetésben átlagosnak mondható.

Véleménye szerint természetesen a költségvetési hiány szempontjából a jó szám a nulla, de a jelenlegi helyzetben sikerült jól menedzselni a válságot, a költségvetés ösztönző magatartást vett fel. Több mint 13000 milliárd forinttal segíti a vállalkozásokat és a családokat a gazdaság-újraindítási akcióterv, illetve egy 1000 milliárd forintot meghaladó adócsökkentő program is fut jelenleg.

Varga Mihály arra is kitért, hogy sok európai országok leértékelésével szemben Magyarországot elismerik a hitelminősítők.

A Moody’s hitelminősítő épülete New York-ban.
Fotó: Cem Ozdel / Europress/Anadolu Agency via AFP

Ma este a Moody’s fogja értékelni a magyar gazdaság teljesítményét.

A miniszter a következő időszak fő prioritásának a digitalizáció gyorsítását nevezte, ezen a téren ugyanis Magyarország elmarad a nyugati országoktól és még jelentős tartalékok vannak benne. Négy fő területen gyorsíthatja Magyarország a digitális fejlődést. A digitális készségek fejlesztése (emberek képzése), közszolgáltatások további digitalizációja, egészségügy digitalizációja (ebben óriási tartalék és lehetőség van) és a digitális eszközök használatának fejlesztése (a kkv-k területén).

Varga Mihály a kockázatokról és a kihívásokról is beszélt előadásában. Az egyik fő terület, amelyen javítani kell majd a válság elmúltával, az adósságszint. Az állami költekezést vissza kell fogni, csökkenő, zsugorodó államadósság kell.

A következő időszak legfontosabb kihívásai:

  1. A fiskális politikának az arany középúton kell maradnia, a túlzott visszazárás miatt a gazdaság recesszióba csúszna, hagyni kell időt a sérült gazdasági szövet visszaépülésére. A koronavírus az oltások miatt mérsékelt hatást gyakorol a gazdaságra. Nem számítunk már olyan mértékű lezárásokra, mint amilyen a vírus második és harmadik hullámában volt.
  2. Az uniós források körüli viták csillapodnak és megegyezés születik. Ezek a források Magyarországnak járnak.
  3. A digitalizáció kormányzati politika TOP3 prioritásai közé emelése.
  4. A folyó adatokkal szemben állománytípusú mutatók felértékelődése.

A teljes 13. havi nyugdíj sem lehetetlen jövőre

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász Vándorgyűlésen. képen: 2019.09.07. Nyíregyháza. (Pusztai Sándor, Kelet Magyarország)

További híreink