Varga Mihály: a válságkezelés nem a megszorításokról szól

Hírek Figyelo.hu

A magyar gazdaság két évvel ezelőtt a kontinens második legdinamikusabban növekvő gazdasága volt és egy gazdasági válság után is jól teljesítünk.

Az unió egyik leggyorsabban újraindult gazdasága volt a magyar

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz 29. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Hungexpón.

A tárcavezető elmondta: a gazdasági visszaesés 2020-ban a világon 3,6 százalékos volt, míg 2009-ben 1,7 százalékos, tehát a járvány okozta gazdasági sokk kétszer akkora volt, mint a 2008-as pénzügyi válság.

Ezúttal azonban a gazdasági válság kezelése nem a megszorításokról és az adóemelésekről szólt.

Rekordmértékű gazdasági növekedést ért el az ország, és a gazdaság bővülése meghaladja a járvány előtti szintet. Egymillió új munkahely jött létre, 4,7 millió ember dolgozik ma Magyarországon. Az ország eredményeit nemzetközi szinten is elismerik: a válság idején is felminősítették hazánkat.

Orbán Viktor: teljes 13. havi juttatást kapnak a nyugdíjasok

A pénzügyminiszter elmondta, hogy ezért térítik vissza a családosok jövedelemadóját, vezetik be a fiatalok SZJA-mentességét, fizetnek nyugdíjprémiumot, építik vissza a 13. havi nyugdíjat és emelik meg a minimálbért 200 ezer forintra.

Idén és jövőre mintegy 2000 milliárdos adócsökkentést hajt végre a kormány.

Varga Mihály arról is beszélt: annak ellenére, hogy Brüsszel nem hajlandó a határvédelem költségeihez hozzájárulni, Magyarország 590 milliárd forintot költött nemzeti forrásból a határok megvédésére biztosítva Magyarország és Európa többi országának biztonságát. A kormány a „saját erőnkre támaszkodva”, a magyar emberek érdekeit előtérbe helyezve küzd meg a kihívásokkal – foglalta össze Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint ma már látni, hogy Magyarország lépéselőnnyel jön ki a válságból,

és a következő években is tartósan magas ütemű növekedéssel számolhatunk. Úgy fogalmazott: a kormány folytatja azt a munkát, amelynek köszönhetően az előző évtized a magyar gazdaságtörténet legsikeresebb időszaka volt.

(Borítókép: MTI Fotószerkesztõség/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink