Átlagosan százezer forint pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok

Hírek MTI / Figyelo.hu

A rendes havi nyugdíjjal együtt kiegészítő emelést és nyugdíjprémiumot is kapnak november közepén az idősek; a prémium egységesen nyolcvanezer forint lesz, a kiegészítő emelés egy átlagos nyugdíjnál megközelíti a húszezer forintot – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállai András emlékeztetett rá,

a nyugdíjprémium kifizetését ahhoz kötötte a kormány, hogy a gazdaság teljesítménye meghaladja a 3,5 százalékot.

A Pénzügyminisztérium legfrissebb számításai szerint akár 6,8 százalékos gazdasági növekedést is elérhet a magyar gazdaság – tette hozzá. A parlamenti államtitkár elmondta, hogy a kiegészítő nyugdíjemelés akkor jár, ha az évközi adatok alapján az infláció magasabb lesz, mint amennyivel a nyugdíjak az év elején emelkedtek.

Az idei költségvetés tervezésekor tavaly az tűnt valószínűnek, hogy 2021-ben háromszázalékos lehet az infláció – idézte fel, megjegyezve, hogy az infláció a globális gazdaság újraindulására is visszavezethetően nagyobb lett a vártnál.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tállai András emlékeztetett arra, hogy a kormány év közben júniustól már elrendelt egy 0,6 százalékos kiegészítő nyugdíjemelést, az infláció azonban ezt a mértéket is túllépte, így most újabb kiegészítő emelés következik. Novemberben az adott havi ellátások folyósításával egyidejűleg 1,2 százalékos kiegészítő emelés lesz.

A mostani korrekcióval együtt 4,8 százalékos éves növelésről beszélhetünk

– fűzte hozzá Tállai András.

Megjegyezte, hogy a különbözetet januárig visszamenőleg egy összegben kapja kézhez minden jogosult, majd decemberben már az emelt összeget folyósítja a kincstár.

A novemberi kiegészítő emeléskor összesen 51 milliárd forintot fizet ki az állam a nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek.

Ebben már benne van a 13. havi ellátásra eső többlet kifizetése is. Ehhez társul a nyugdíjprémium körülbelül kétszázmilliárdos összege, vagyis a jogosultak részére 250 milliárd forint pluszpénzt folyósít az állam novemberben – összegezte az interjúban az államtitkár.

Ennyi idősen mennének nyugdíjba a magyarok

(Borítókép: Nógrád Megyei Hírlap / Hüvösi Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink