Választást vesztett Babis

Hírek Figyelo.hu

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával.

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal,

míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból.

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezleten leszögezte:

miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással.

Milos Zeman
Fotó: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Megjegyezte, hogy az ANO 72 mandátumot szerzett, míg a hárompárti Spolu koalíció keretén belül induló Polgári Demokratikus Pártnak, a második legerősebb pártnak, 34 képviselője lesz csak a parlamentben. A Spolu kormányfőjelöltje a polgári demokraták elnöke, Petr Fiala.

Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából

– jelentette ki Babis kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot. A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások viszont szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

Andrej Babis az ANO választási eredményét „nagyszerűnek” minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a „Babis-ellenesség”. Babis szerint kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el. Kérdésre válaszolva kizárta, hogy a jövőben elfogadná a képviselőházi elnök tisztségét. „Az én helyem a kormányban van” – szögezte le. Hangsúlyozta: neki köszönhető, hogy Csehország az utóbbi években sok mindent elért az Európai Unióban.

Kórházba került az elnök

Milos Zeman cseh államfőt vasárnap délben váratlanul újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították

– közölte a CTK hírügynökség a kórház szóvivőjére hivatkozva.

Az államfő orvosa, Miroslav Zavoral vasárnap délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az államfőt az ő javaslatára szállították kórházba. Zavoral, aki a katonai kórház igazgatója is, leszögezte: az orvosok pontosan tudják, mi a baja az államfőnek, és azt megfelelő módon kezelik. Ugyanakkor jelezte, nem mondhatja el, hogy Milos Zeman milyen betegségben szenved, mert nem kapott erre felhatalmazást az államfőtől.

Milos Zeman délelőtt találkozott Andrej Babis miniszterelnökkel, akinek eddig kormányzó mozgalma a hét végén elveszítette a képviselőházi választást. Babis röviddel a mentőkocsi Lányba érkezése előtt elhagyta az elnöki rezidenciát, de újságíróknak nem nyilatkozott.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő pénteken jelentette be, hogy Zeman már két hete betegállományban van, de ez nem akadályozza államfői feladatainak ellátásában.

A betegségre való tekintettel Zeman következő napokra tervezett programját lemondták.

Szeptember második felében a 76 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő.

Zeman orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén, a Lány kastélyban adja le szavazatát.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette és nem kommentálta. Az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban.

Cseh milliárdosok pere Amerikában

(Borítókép: JOE KLAMAR / AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink