Cseh milliárdosok pere Amerikában

Hírek Figyelo.hu
Csehországban nagy sajtóvisszhangot kapott a hír, hogy Dél-Karolina szövetségi bírósága uszítási kampány megszervezésében bűnösnek találta Pavol Krúpa szlovák származású, de Csehországban élő és tevékenykedő milliárdos vállalkozót.

Krúpát és megbízottját Zdeněk Bakala amerikai–cseh milliárdos üzletember perelte be még 2018-ban, és több mint 76 millió dolláros kártérítést követel. Ezt első fokon meg is ítélték neki, a fellebbviteli bíróság most újraszámolja az összeget. Kérdés, behajtható-e. A vád szerint Krúpa különböző módszerekkel igyekezett besározni az üzleti érdekeit zavaró Bakalát, például egy amerikai hirdetési cégen keresztül kampányokat szervezett ellenfele vállalkozásai ellen. Internetes közösségi hálókon nyomásgyakorló csoportokat alakítottak ki, lejárató levelekkel árasztották el a cseh–amerikai milliárdos üzletfeleit, partnerintézményeit, de még színészeket is felfogadtak, hogy polgári aktivistáknak adják ki magukat, és zajos tüntetéseken követelőzzenek.

Bakala családját is zaklatták telefonhívásokkal, dél-karolinai és svájci házánál, valamint gyermeke iskolája előtt is demonstráltak.

Minden akció Bakala vállalkozói tekintélyének a lejáratására irányult, de elsősorban zsarolás céljából – 23 millió dollár fejében leállították volna a kampányt. Ez az amerikai hirdetési vállalat vezetőjének megbánó vallomásából, továbbá az általa bemutatott megbízási szerződésekből derült ki. David Norton szövetségi bíró megerősítette Mary Gordon Baker bírónő korábbi határozatát, mely szerint Krúpa tette zsarolásnak és korrupciónak minősül. A cseh–amerikai üzletember, aki Svájcban és Csehországban is elégtételt szeretne kapni, nagyszerű eredménynek nevezte a dél-karolinai döntést, és háláját fejezte ki az Egyesült Államok igazságszolgáltatásának, amely képes volt – ahogy fogalmazott – széttépni a hazugságok pókhálóját.

Krúpa természetesen cáfolta a zsarolás tényét, és állítása szerint hivatalosan nem is értesítették az amerikai bíróság döntéséről, sőt magáról az eljárásról sem volt tudomása.

Pavol Krúpa 1972-ben, a szlovák fővárosban született. Már diákként „vállalkozott”: Ausztriában a szezon elmúltával jutányosan télikabátokat vásárolt fel nagy tételben, majd a következő idény kezdetekor a vételár sokszorosáért eladta azokat. A Pozsonyi Közgazdaság-tudományi Egyetemen diplomázott, később másodmagával pénzügyi és biztosítási termékek értékesítésére céget alapított. 2003-ban bejegyeztette az Arca Capital társaságot, amely Prágán kívül Londonban, Pozsonyban és Kijevben is irodát nyitott (nem tudni, hogy csak erkölcsileg vagy anyagilag is támogatta-e barátját, Viktor Janukovics korábbi oroszbarát államfőt), s elsősorban az energetika, az ingatlanpiac és a pénzügyek területén fejtett ki tevékenységet, de agresszíven vásárolta be magát pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalatokba is, hogy átvegye ellenőrzésüket. Krúpa 2016-ban a Bakala által ellenőrzött OKD megvásárlására tett ajánlatot,

és feljelentette ellenfelét, hogy több tíz milliárd korona kivételével megkárosította a vállalatot.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

(Borítókép: Pavol Krúpa)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink