Újból nő a globális energiakereslet

Hírek Helmeczi Zoltán
Bár a koronavírus-járvány hatása továbbra is érezhető szerte világon, idén már jóval kevésbé jellemzőek a pandémia miatti széles körű korlátozások. Így a gazdasági tevékenység fellendülése, ennek következtében pedig az energiaigény újbóli emelkedése tapasztalható – írta elemzésében a PwC.

Az energiatermeléssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás dekarbonizációját nyomon követő PwC Net Zero Economy Index 2021 megállapítása szerint ahhoz, hogy a globális emisszió 2030-ig a felére csökkenjen, és hogy az évszázad közepére a mértéke nettó nulla legyen, 12,9 százalékos éves dekarbonizációs rátát szükséges elérni. Ez az a fejlődési pálya – írták –, amely a párizsi klímaegyezmény másfél Celsius-fokos céljának az eléréséhez és a katasztrofális éghajlatváltozás elkerüléséhez szükséges. Összevetésül jelezték, hogy

a 12,9 százalékos érték a 2020-as dekarbonizációs rátánaktöbb mint az ötszöröse, míg a XXI. század során mért globális átlagnak a nyolcszorosa.

Fotó: AzmanMD, PuzzlePix/Shutterstock

Pedig a világ energiaszükséglete tavaly a GDP 3,3 százalékos visszaesése mellett 4,3 százalékkal mérséklődött,

ami az energiához kapcsolódó emisszió 5,6 százalékos csökkenéséhez, valamint a globális összkibocsátás visszaeséséhez vezetett.

Idén azonban a globális energiaigény újból nő – főként a feltörekvő piacokon és a fejlődő gazdaságokban –, összesen várhatóan 4,6 százalékkal. Mindez magával vonja a szén-dioxid-kibocsátás emelkedését is, aminek a legfőbb eleme a villamosenergia-termelésben a szén iránti növekvő kereslet – közölte a PwC.

Klímacsúcs: Áder János elégedetlen

(Borítókép: Emberek horgásznak a munkából kivont olajfúrótornyok előtt a Corpus Christi hajócsatornán, az Aransas Pass-on, 2019. március 11 -én, Port Aransasban, Texasban Fotó: Europress/AFP/Loren ELLIOTT)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink