Klímacsúcs: Áder János elégedetlen

Hírek MTI / Figyelo.hu
A globális felmelegedés 1,5 fokra korlátozását lehetővé tévő tervekről tárgyalnak a csaknem kétszáz ország képviselői a skót nagyvárosban.

Kevés volt a konkrét vállalás, inkább csak ünnepélyes deklarációk hangzottak el Glasgow-ban

– így értékelte a skóciai nagyvárosban zajló ENSZ klímakonferenciát Áder János köztársasági elnök szerdán reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Már az is kedvezőtlen előjel volt, hogy néhány napja Rómában a legfejlettebb – s többnyire egyben a legnagyobb károsanyagkibocsátó – országok, a G20-ak találkozóján sem történt jelentős előrelépés, Glasgow-ban pedig már ott se volt a nagy kibocsátó országok közül Kína, Brazília, Oroszország és Törökország – jegyezte meg az államfő.

Áder János a konferencia pozitívumai közé sorolta, hogy

az indiai miniszterelnök vállalta, országa 2070-re klímasemleges lesz és 2030-ra áramtermelésük fele megújuló energiából fog származni.

Közölte, Magyarországnak azonban semmi oka a szégyenkezésre. Az országok többségével ellentétben konkrét vállalásokat tett konkrét határidőkkel, így például törvényben rögzítette, hogy 2050-ig klímasemleges lesz. De Magyarország nem most kezdte a zöldítést. Miután 100 éve Trianonban elvesztette erdőinek több mint 90 százalékát, politikai kurzusoktól függetlenül folyamatosan növelte erdeit, s jelenleg 22 százaléknál tart – zárta gondolatait az államfő.

Komoly ígéretek hangzottak el a klímacsúcson

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink