Új innováció segít eligazodni a diákmunkásoknak

Hírek Figyelo.hu

A napokban startolt a Diákmunkatérkép.hu, melyen ingyenesen, bárki számára hozzáférhető az összes Magyarországon hirdetett gyakornoki- és diákmunka. A platformot megalkotó egyetemista csapat szerint a kezdeményezés hiánypótló, aminek jó bizonyítéka a már az első héten megjelenő több tízezer honlaplátogató.

A fejlesztők közleménye kiemelte, a hazai diákmunkaszektorra relatíve kevés figyelem irányul, miközben évi 50-80 milliárdos forgalmat generálnak a dolgozó fiatalok.

A kormány 25 év alattiakra vonatkozó SZJA-mentesítésének terve pedig robbanást hozhat az ágazatban,

hiszen a tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos diákokat jövő év januárjától teljesen adó- és járulékmentesen lehet majd foglalkoztatni.

Felpörgött a diákmunka

Magyarországon a diákmunka igen népszerű foglalkoztatási forma. Évről évre több tízezer diák dolgozik diákmunkásként, már a 3 évvel ezelőtti becslések is 180.000-re tették ezt a számot. A Diákmunkatérkép létrehozója egy csapat diák, különböző szakterületekről (jogász, programozó, közgazdász), már jó pár év személyes tapasztalattal a diákmunkák világából: nap mint nap szembesültek a dolgozni vágyó diákok problémáival: a szétszórt hirdetésekkel, az átláthatatlan információkkal, a személyes elvárások szerinti keresés nehézségeivel.

A fejlesztők egy olyan platformot hoztak létre, melyen megtalálható az összes magyarországi gyakornoki- és diákmunka.

Ezt a különböző állásportálok és iskolaszövetkezetek oldalairól való automatizált adatgyűjtés és moderálási módszerrel garantálják, mely ráadásul naponta frissül, azaz valós időben, csak valós munkalehetőségeket lát a látogató. A weboldal nagyjából egy hete indult, de az alkotók szerint már eddig is több mint 30.000 kattintás érkezett a Diákmunkatérképre. A fejlesztők szeretnének további fejlesztéseket is megvalósítani az oldalon

Az adatbázis alapján látható az is, hogy egy átlagos diákmunkás 1491 bruttó, azaz 1267 forintot vihet haza óránként – ez természetesen kategória szerint jelentős eltéréseket mutathat, áll a térkép fejlesztőinek közleményében.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink