Új HR-technikákkal küzd a turizmus-vendéglátás a munkaerőhiány ellen

Hírek Szigeti Hajnalka
A turizmus-vendéglátás legégetőbb problémáját, a szakképzett munkaerő hiányát próbálta orvosolni a VIMOSZ projektje, mégpedig a különböző területekről felszabadult munkaerő bevonásával, képzésével, az ágazat munkaerőhelyzetének feltérképezése után.

„A COVID-19 tovább bonyolította a terület amúgy is meglévő nehézségeit, és ebből következően a szálláshelyek, vendéglátóegységek leszűkült kínálatának minőségi szinten tartását” – mondta el a Figyelőnek Dr. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára. A turizmus-vendéglátás munkaerőhiányának kezelésére más ágazatokban alkalmazott HR-eszközöket próbált ki a szervezet a „Munkaerőpiaci kihívások kezelése a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban” nevű projekt keretében, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével összefogva.

A koronavírus-válság után új munkaerőpiaci helyzet alakult ki:

felértékelődött a változásokhoz való alkalmazkodás képessége, az időnkénti bizonytalan helyzetek egyre hosszabb időszakra történő elviselése, és a mind komplexebb feladatok megoldására való képesség. Ami korábban rendkívüli volt, az vált az új „normál” állapottá. Ebből kiindulva a VIMOSZ az MGYOSZ regionális szervezeteinek együttműködésével a projekt során a munkaadói oldal kompetencia igényét, és a munkavállalói oldal kompetenciáit speciális eszközökkel és irányított képzési modulokkal igyekezett harmonizálni, hogy a más szakmákból érkezők minél hamarabb alkalmasak legyenek az ágazatban történő foglakoztatásra.

Rekorddal kezdte az őszt a magyar turizmus

Az Elixír Hotel egyik szobája
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

„A projektbe bevonni kívánt célcsoporttagok eltérő végzettséggel, képzettséggel és eltérő munkavállalói kompetenciákkal rendelkeznek. Ezért a kevésbé kvalifikált, alacsonyabb iskolai végzettségű munkavállalói kör esetében egy ún. ágazati bázisképzés megvalósítását tervezzük, amely

biztosítani tudja a megfelelő szakmai alapokat számukra, így hozzájárul az ágazat képzett munkaerőhiányának csökkentéséhez.

További törekvésünk az is, hogy a képzés olyan kapcsolódási pontokat nyújtson a munkavállalóknak, amelyek mentén később kiegészítő szakmai ismeretekre tehetnek szert. A kifejlesztett képzési anyagban kiemelt szerepet kapott a COVID-19 okozta nehézségek szakszerű higiéniai kezelése” – mondta a főtitkár.

A pilot projektbe 618 főt vontak be, 190 fő kompetencia felmérésére került sor, és 13 fő szerzett tanúsítványt a képzés keretében. A tapasztalatokat, jó gyakorlatokat tartalmazó anyagok már elérhetőek a turizmuspalya.hu oldalon. A VIMOSZ célja, hogy az ágazatban dolgozó vezetők ezeket a kipróbált és leírt technikákat, tananyagokat aktívan használhassák, enyhítve az akut munkaerőhiány hatásait.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink