Tudatosan élni

Hírek H. Gy.

Csősz Boglárka, a KC vírusmaszk tulajdonosa és fejlesztője Dr. Bagi Renáta pszichológus, Dr. Halmy Eszter elhízástudományi szakértő, egészségügyi szakmenedzser, Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai-világ-és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs vezetője, Dr. Petke Zsolt PhD, a Nyírő Gyula kórház osztályvezető főorvosa, pszichiáter, addiktológus, Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc kórház főigazgatója és Kende-Hofherr Krisztina indította útjára a #mindenlépésszámít életmódváltást segítő kampányt a Füstmentes Világnap alkalmából.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom „Füstmentesen a változásért” nevű online panelbeszélgetésében, amelyet a Füstmentes Világnap alkalmából szervezetek, a szakértők arról beszélgettek, hogy a függőség

nemcsak az alkohol vagy a dohányzási szokásokat érinti, számos, a hétköznapokban mindenkit érintő függőségeink vannak, és ezeket nem mindig jó drasztikus váltásokkal kezelni.

„Fenntarthatóan élni egy életforma, az idő múlásával ráadásul folyamatosan változunk fizikailag és mentálisan is. Nem vagyok híve a drasztikus változtatásoknak, inkább a folyamatos fejlődésben és a fokozatosságban hiszek. A #mindenlépésszámít kampány egy remek kezdeményezés, segít a tudatosság kommunikációjában, hogy megértsük, a minőségi élet és a jó(l)lét a napi szokásainknál és a kis vállalásokkal kezdődik” – mondta Csősz Boglárka, akinek a szülei dohányoztak, és ezt gyerekkorában sosem szerette.

Nézze vissza a panelbeszélgetést:

Az első napok a legnehezebbek

Inspiráló is lehet egy kihívás, amiért érdemes minden nap tennünk kell egy keveset, a rossz szokásoknak nem tett jót az elmúlt évek bezártsága sem.

„A karantén ideje alatt drasztikusan csökkentek a társas események, kapcsolódások; az egyedüllét, a magány ilyenkor fokozott terhelést jelent a személyiségükből fakadóan nehezen kapcsolódó egyének, így a függőségre hajlamosak számára is. Az elszigetelődés náluk fokozott szorongást okoz, a különböző addiktív viselkedések ezt átmenetileg csökkentik, az ár ezért azonban magas: a hajlam könnyebben válik kontrollvesztő függőséggé” – véli Dr. Petke Zsolt addiktológus – „Amikor káros szokásunk elsőszámú örömforrássá lép elő, változásra van szükség. Ilyenkor érdemes a kapcsolatokat választanunk a rituálék helyett: esténként egy főző-, vagy tánciskola, gyakoribb baráti találkozók, intenzív közösségi jelenlét.” – mondta el a szakember.

Nyitottak az újdonságokra az aktív korú felnőttek

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink