Így szoktatnák le a dohányzásról az emberiséget

Hírek Figyelo.hu

Száz független szakértő, köztük orvosok, kutatók, nikotinnal és dohányzással foglalkozó tudósok kérik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás-ellenőrzési keretegyezményében részt vevő tagországokat, hogy gondolják újra a dohánypolitikai szemléletüket, és támogassák az ártalomcsökkentés szélesebb körű befogadását. A szakemberek összegyűjtötték az átfogó, kutatásokra és tényekre alapozott érveiket, pontokba szedve saját javaslataikat is megfogalmazták – írja a VG.

Ennyibe kerül a dohányzás az egészségügynek

A fejlődés kulcsa a megfelelő tájékoztatás

Számos kutatás alátámasztja, hogy az elektronikus nikotinbeviteli rendszerek, mint például az e-cigaretta, valamint a hevítéses dohánytermékek hozzájárulnak a cigarettázók számának csökkenéséhez, a dohányzók és a leszokni vágyók azonban nem mindig kapnak megfelelő tájékoztatást az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. A szakértők egyetértenek abban, hogy ezek a termékek ugyan a nikotintartalmuk miatt nem veszélytelenek, sikeresebben működnek, mint a nikotinpótlásra bevezetett tapaszok vagy egyéb nikotinpótlók, a cigarettázás folytatásánál pedig egyértelműen kevesebb károsanyag-kitettséggel járnak.

A cigarettázás visszaszorításához pedig elengedhetetlen, hogy ezeket a technológiákat a WHO-keretegyezmény figyelembe vegye.

A tiltásnak komoly negatív következménye is lehet

Azt már biztosan tudjuk, hogy a dohányzás okozta betegségek elkerülésének legmegbízhatóbb módja az, ha leszokunk a cigarettáról. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik valamilyen oknál fogva nem szoknak le a dohányzásról. Esetükben ugyanis jelentősen csökkentheti a kockázatot az ártalomcsökkentett alternatívákra való átállás. Szintén beszédes adat, hogy van olyan ország, ahol a hevítéses dohánytermékek bevezetését követően 40 százalékos csökkenés következett be a hagyományos a dohánytermékek piacán.

Nem lehet vonzó a fiatalok számára

A szakértők és az Egészségügyi Világszervezet is egyetértenek abban, hogy

sem a dohányzás, sem az ártalomcsökkentett alternatívák használata nem lehet vonzó a fiatalkorúak számára.

Egy átfogó tanulmány eredményei ennek ellenére azt mutatják, hogy a fiatalkorúak e-cigaretta-használata ritka, és a nikotinpárát kibocsátó termékeket elsősorban azok használják, akik korábban már dohányoztak.

Minden lépés számít

Az ártalomcsökkentés nemcsak a dohányzáshoz kapcsolódik, hanem a közegészségügy számos területén alkalmazzák.

Nem véletlen tehát, hogy a világon több százmillió ember él, akik számára ezek a technológiák meghatározó eszközök a céljaik eléréséhez. A változás az egyén szintjén, kis lépésekkel kezdődik, azonban jelentős orvosi és tudományos támogatás nélkül egyre nehezebben megvalósítható. A szakértők többek között olyan lépéseket sürgetnek az Egészségügyi Világszervezet számára, mint a kontraproduktív akadályok elhárítását a csökkentett kockázatú termékek elől, független felülvizsgálatokat a jelenlegi dohánypolitikai megközelítésekkel kapcsolatban, valamint az érdekelt felek, fogyasztók és forgalmazók közötti nyitott és transzparens tárgyalási lehetőségek megteremtését.

Ennyibe kerül a dohányzás az egészségügynek

(Borítókép: Getty Images)

További híreink