Terrortámadás várható a kabuli reptéren?

Hírek MTI / Figyelo.hu
Nagyon rövid időn belül nagyon súlyos támadás következhet be a brit kormány szerint.

Hiteles források szerint küszöbön áll egy terrortámadás a kabuli repülőtéren — mondta James Heappey, a brit védelmi minisztérium fegyveres erőkért felelős államtitkára csütörtökön a BBC televízióban.

Közlése szerint rengeteg ember reménykedik még abban, hogy elhagyhatja Afganisztánt — és tartózkodik emiatt a kabuli repülőtér közelében — annak ellenére, hogy azon a környéken kifejezetten nagy a veszélye annak, hogy rövid időn belül öngyilkos merényletet követnek el.

Hozzátette: részleteket nem árulhat el a fenyegetésről, de határozottan állította, hogy az amerikai és az ausztrál kormánynak is hiteles értesülései vannak arról, hogy nagyon rövid időn belül nagyon súlyos támadás következhet be a kabuli repülőtéren.

Elzárták az afgán pénzcsapokat

Nagy-Britannián kívül az Egyesült Államok és Ausztrália is arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a térséget. Nemrég Joe Biden amerikai elnök is arra figyelmeztetett,

hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet a repülőtér térségében.

Jean Castex francia kormányfő bejelentette az RTL francia rádióban, hogy péntek estétől már nem tudják folytatni az emberek evakuálását Kabulból. Múlt hét óta Franciaország több mint 2 ezer afgánt és mintegy száz saját állampolgárát menekítette ki az országból.

Trine Bramsen dán védelmi miniszter arra figyelmeztetett szerda este, hogy már nem biztonságos a kabuli repülőtérre közlekedni, ezért Dánia befejezi az emberek kimenekítését Afganisztánból. Bramsen szerint az utolsó dán gép Iszlámábádban landolt 90 emberrel — az utolsó dán diplomatákkal, katonákkal — a fedélzetén. Az utóbbi napokban Dánia nagyjából ezer embert hozott ki Afganisztánból a tálibok hatalomátvétele után.

A kancellár nem kér az afgán migránsokból

Ezek is érdekelhetnek

További híreink