Elégedett az Európai Gyógyszerügynökség az orosz fejleményekkel

Hírek Figyelo.hu
Pozitívan értékelték a Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének eljárását.

Pozitívan értékelték az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői oroszországi látogatásuk során a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének eljárását – közölte Gyenisz Logunov, a Gamaleja Központ helyettes vezetője kedden a Szolovjov Live YouTube-csatornán.

„Ami a gyártási szabványok elismerését illeti, az még folyamatban van, mert harmonizálni kell az európai, kínai és oroszországi termelési szabványokat.

Ami a klinikai vizsgálatok elvégzésének elismerését illeti, az EMA már meglátogatott bennünket, és nincsenek kritikus megjegyzései, a klinikai vizsgálatok elvégzése szempontjából pozitív értékelést kaptunk” – mondta.

Európa fele heteken belül fertőzött lesz?

Oroszország 2021. január 29-én kérelmezte az EMA-tól a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata, amelynek keretében az ügynökség megállapítja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak, március 4-én kezdődött meg.

Logunov az interjúban azt is kijelentette, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus omikron változata negyed- vagy tizenheted annyira halálos, mint a többi mutáns, de mivel nagyon gyorsan terjed, nem nevezhető könnyűnek.

Azt mondta, hogy a Szputnyik V az omikron ellen is hatásos.

Az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 17 525-tel – január 2. óta ez a legmagasabb adat – 10 684 204-re emelkedett. A napi növekmény 0,16 százalék, a tünetmentesek aránya 13 százalék.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 783-an vesztették életüket, ezzel a halálos áldozatok száma immár 317 687-ra nőtt Oroszországban. A felépültek száma 25 216-tal 9 732 018-ra gyarapodott. Az országban 634 499 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 243,9 millió, az elmúlt napon pedig 358 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 922 965 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Harmadik oltás: nem az ellenanyagszint a lényeg

(Borítókép: Alexander RyuminTASS / Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink