Roland Berger: A fenntartható, intelligens irodáké a jövő

Hírek Hőnyi Gyula
Bár a pandémia átrajzolta az irodapiacot is, a fenntartható okos irodák iránt továbbra is van kereslet, ez pedig nagyszerű lehetőséget kínál az irodaházak számára. A fenntartható épületek alacsonyabb üzemeltetési költséget és magasabb bevételi potenciált jelentenek.

Ahhoz, hogy egy iroda fenntartható kategórába sorolható legyen, az alábbi követelményeket kell megvizsgálni: karbonsemlegesség, erőforrás-hatékonyság, energiabarát rendszerek használata, és „smart city” integrálhatóság. „Életciklusuk során az épületek a globális energiafogyasztás nagyjából 36 százalékáért felelősek. A fenntartható irodaterületek így jelentős szerepet tölthetnek be, a fenntarthatósági célok elérésében” – állapította meg Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Az intelligens irodák így több módon is hozzájárulhatnak a célok eléréséhez.

Például az IoT-nek köszönhetően az intelligens iroda lehetővé teszi a tevékenységek, funkciók, valamint az erőforrás-felhasználás nyomon követését. Emellett külső folyamokat is integrál, korábban elképzelhetetlen hozzáférést biztosítva olyan adatokhoz, amelyek segítik a fenntarthatósági célok megvalósításának nyomon követését.

Ugyancsak a célok elérést szolgálja az átláthatóság megteremtése. A szén-dioxid-semleges irodák elterjedéséhez elengedhetetlen az erőforrás-felhasználásra és a kibocsátásra vonatkozó adatok teljes átláthatósága. Ez azt is lehetővé teszi, hogy az intelligens irodák tudatosan csökkentsék a fogyasztást és ellensúlyozzák a kibocsátást. Ezen a téren a szén-dioxid-kompenzáció is fontos, a kibocsátás elkerülhetetlen a modern világban, egyre fontosabbá válik annak ellentételezése. Az egyéni energiafogyasztást nyomon követő innovációk révén egy intelligens iroda képes arra ösztönözni a felhasználókat, hogy kevesebb erőforrást fogyasszanak és környezettudatosabban dolgozzanak.

Fotó: Shutterstock

Ehhez kapcsolódik az energiahatékony technológiák alkalmazása és persze az épületen kívüli, a város szövetébe integrálás, magyarán

az épület saját maga is képes lesz jó irányba formálni a környezetét.

A járvány arra kényszeríti az ingatlanszolgáltatókat, hogy egyre rugalmasabbak legyenek, valamint, hogy gondolják át az irodák kialakítását, így vonzóbbá tudnak válni a visszatérő munkaerő számára. Az biztos, hogy az építőiparon belül elterjedt szén-dioxid-csökkentő intézkedések – akár a lakosság, akár a politikai döntéshozók nyomása miatt érkeznek – elkerülhetetlenek. Az ingatlanfejlesztők nagyot profitálhatnak, ha olyan megvalósítható stratégiákat dolgoznak ki, amelyek új irodaépítéseket, valamint meglévő épületek korszerűsítését célozzák. Ezzel párhuzamosan a politikai döntéshozóknak olyan szabályozásokat kell bevezetniük, amelyek felzárkóznak a már meglévő technológiai fejlődéshez. Az építőipari vívmányok és más digitális eszközök alkalmazása kulcsfontosságú tényező lesz a következő évtizedekben a szén-dioxid-semlegesség előre mozdításában.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink