Szingapúr az év okosvárosa

Hírek Szigeti Hajnalka

Az idei Smart City Index listán a városállamot Zürich és Oslo követik. Az első tíz között három svájci város is helyet kapott, New York a 12. helyet szerezte meg, Los Angeles a 31.

A rangsort a svájci Menedzsmentfejlesztési Intézet (IMD) és a szingapúri Műszaki és Tervezési Egyetem (SUTD) készíti harmadik éve. A 118 világváros sorrendjét a technológiai, valamint az ENSZ humán fejlettségi felmérése által közzétett gazdasági és társadalmi adatok alapján határozzák meg. Figyelembe veszik azt is, milyen a lakosok saját környezetük „felokosításával” kapcsolatos tevékenysége.

A világjárvány rávilágított az okosvárosokban rejlő innovatív potenciálra is.

A technológiai megoldások révén a fejlettebb települések könnyebben alkalmazkodtak a krízishez, hatékonyabban tudtak adatok gyűjteni és szolgáltatni arról, hogy miként lehet a vírus terjedését gátolni. A covid-helyzet alatt különösen a kontaktkutatás területén sokat segített a fejlett technológia – állapítja meg a tanulmány.

Szingapúr madártávlatból
Fotó: One Huiying/Bloomberg via Getty Images

Szingapúr listavezető helye részben azzal magyarázható, hogy a városállam régóta támogatja a technológia bevezetését a lakosok mindennapjaiba, de a sikerhez az ott lakók közötti erős szociális kohézió is hozzátett

– véli Christos Cabolis, az IMD Versenyképességi Központ vezető közgazdásza.

Az eredményekből az is kiderül, hogy például a New York-i válaszadók 62 százaléka szívesen adja személyes adatait, ha az segít a közlekedési dugók felszámolásában. A felmérésbe bevont amerikai lakosok több mint fele pedig támogatja az arcfelismerő rendszerek alkalmazását, ha ezáltal csökken a bűnözés mértéke.

Christos Cabolis szerint ahhoz, hogy egy környezet intelligenssebbé váljon, a helyi vezetőknek meg kell hallgatniuk a lakosokat, hiszen nem létezik mindenkire érvényes egyenmegoldás. Legkönnyebben a helyben élők tudják azonosítani a kihívásokat, ami alapja a célirányos és hathatós megoldások kidolgozásának. Végső soron viszont nem kizárólag a technológia teszi az okosvárost, ehhez szükség van a kultúrára, a történelemre és a városi környezetre is. Mindezek megfelelő egyensúlya hozza el az életszínvonal növekedését – tette hozzá a közgazdász.

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink