Rekordszintű tőke áramlott a részvényalapokba

Hírek Dózsa György
Ha marad ez az ütem, az idei év meghaladja az elmúlt húsz év teljes mennyiségét.

Soha nem látott mennyiségű tőke, 580 milliárd dollár áramlott az idei első félvében globálisan a részvényalapokba az EPFR statisztikái szerint. A Bank of America elemzői szerint ha

az év végéig kitart ez a tempó, akkor a részvényalapokba több pénzt fektetnek, mint az elmúlt 20 évben összesen.

A Financial Times cikke szerint a részvényalapok vonzerejét az újabb és újabb csúcsokat ostromló tőzsdeindexek, valamint a pandémia által okozott válságból való kilábalás növelte meg. Az amerikai részvények teljesítményét mutató S&P 500 az idén 15 százalékkal, a globális részvénypiacot monitorozó FTSE All-World index 12 százalékkal növekedett. A részvények iránti érdeklődést fokozta az ultra-laza monetáris politika, a kötvényhozamok világszerte alacsonyak, összesen globálisan körülbelül 12 ezer milliárd dollárnyi adósság forog negatív reálkamattal. A globális részvénypiac nagyjából 117 ezer milliárd dollár értékű.

A trendet csak erősíti, hogy fellendülés nyomán erőteljes inflációs nyomás mutatkozik a világgazdaságban,

ami tovább csökkenti a kötvényeken elérhető hozamokat. Ez tükröződik abban is, hogy az állampapír alapokba az első félévben csupán 33 milliárd dollár értékű tőke áramlott.

Különösen vonzóak az amerikai részvényekbe fektető alapok. Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve monetáris politikájában fordulat következhet be, a Fed kamatemeléseket harangozott be, ami javíthatja a kötvényhozamok kilátásait. Fennáll annak a veszélye is, hogy a központi bank túlságosan meghúzza az amerikai gazdaság nadrágszíját és elszorítja a növekedést.

Még nem látszik a bikapiac vége

(Borítókép: katjen, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink