Még nem látszik a bikapiac vége

Hírek Figyelo.hu

Az S&P 500, a Nasdaq Composite és a Nasdaq 100 a napokban egyaránt mindenkori csúcsára ugrott, a nagy emelkedésben lévő részvények köre viszont szűkül, ami elemzők szerint aggodalomra ad okot.

A hetekkel ezelőttinél kevesebb papír hajtja a tengerentúli tőzsdemutatókat rekordszintre, azaz egyre kevesebb lábon nyugszik a folyamatos hegymenet, ami törékenyebbé teszi a szárnyalást. Egyelőre még nem látszik a vége, de a mutatók messze elrugaszkodtak a fundamentumoktól – mondta a VG.hu kérdésére az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője, Varga Zoltán. Szerinte

a csordaszellemnek is köszönhetők a mostani szintek, és az indexek jelentősen torzítják a valós képet.

Ugyanis az S&P 500 mutató tíz legnagyobb súlyú cége közül nyolc technológiai papír, és összesített súlyuk több mint 25 százalékos az indexben. Persze, értékük növekedésével napról napra nő a mutatón belül képviselt részarányuk is, így tehát egyre kevésbé reális az S&P 500 által alkotott kép. Nem kivétel a Nasdaq sem. Ez a mutató is a meghatározó súlyú tech részvényeknek köszönheti szárnyalását. Érdemes felidézni, hogy igazi nagyágyúk, például az Apple, a Facebook, az Alphabet vagy éppen az Amazon is, a Nasdaq-kosár tagjai. Ugyanakkor Varga Zoltán szerint a másik nagy New York-i mutató, a Dow Jones esetében már nem annyira szép a kép. Ebben az indexben kisebb a tech cégek súlya, és mindössze 30 társaság részvényeiből áll össze, jelentősen alacsonyabb szinteken van most társainál. Tehát Varga Zoltán szerint ebből összességében ki lehet mondani, hogy nem olyan széles körű az emelkedés.

Ugyanakkor egyelőre még nem látszik a rali vége, a tech papírok addig menetelhetnek, amíg nem következik be érdemi állampapír-piaci hozamemelkedés.

Onnantól kezdve viszont nagy zuhanás ígérkezik, pontosan a most látott túlértékeltség miatt.

A Fed közben próbálkozik: az amerikai jegybankárok eddigieknél szigorúbb kommunikációja az eszközvásárlási program hamarosan bekövetkező szűkítéséről és a jövő évben esedékes kamatemelésről a hozamemelkedés elősegítésére irányult, egyelőre sikertelenül – hangsúlyozta az Equilor szakértője. Persze az azért nem valószínű, hogy a jövő évi kamatemelésig raliznának a tőzsdék. Még nyáron, augusztus végén, a Jackson Hole-i szimpóziumon bekerülhet a hivatalos kommunikációba az eszközvásárlási program visszavágása, ami elhozhatja a fordulatot a tőzsdeindexekben is. A jövő év derekán várható kamatemelésről pedig az év végén beszélhetnek majd a jegybankárok, ami a lehetséges hozamemelkedés miatt szintén fordulópontot hozhat a mutatókban.

Osztalékeső a nagybankoknál

A mostani emelkedés azért is más, mint az eddigi ralik, mert a kisbefektetők egyre aktívabbak, egyre nagyobb arányban vannak jelen a parketten, ezzel egyre jobban befolyásolják a vezető papírok mozgását. Ez Varga Zoltán szerint nem segíti a hagyományos piaci törvényszerűségek bekövetkezését, sokkal inkább kiszámíthatatlanná teszi a folyamatokat. Túlzás azt állítani, hogy egy, a reddites közösséghez hasonló csoport húzná fel a mutatókat, de a tech papírok iránti felfokozott vételi érdeklődés hasonló jelenségre utal. A szenior elemző szerint

tény, hogy a ralizó cégek fundamentumai sokat javultak, de az értékeltségek extrém szinteken vannak.

Az is újdonság, hogy a befektetők nem shortolnak, hanem az opciós piac felé fordulnak olyan mértékben, hogy az már az azonnali piacra is kihat, a kereskedők fedezeti vásárlásain keresztül. A szakértő szerint mára ki lehet mondani, hogy az opciós piac nem tölti be hagyományos szerepét sem, és egy ördögi kör alakult ki. Varga Zoltán úgy véli, ha a hangulat lehiggad, és a piacok visszatérnek a hosszú távú trendekhez, akkor 10-15 százalékos azonnali részvényár-csökkenéssel mindenképpen lehet számolni.

(Borítókép: Lightspring, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink