Ötéves csúcson az orosz infláció

Hírek MTI / Figyelo.hu
A január-szeptember közötti időszakban az infláció 5,32 százalék volt.

Oroszországban augusztushoz képest gyorsult, 2016 közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett a fogyasztói árak emelkedése szeptemberben éves szinten.

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy éves összevetésben 7,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben az augusztusi 6,68 százalék után. Júliusban 6,46 százalék volt az infláció. Elemzők 7,1 százalékra számítottak szeptemberre.

A fogyasztó árindex 0,26 százalékkal emelkedett az október 4-ével záródott héten, ami az éves inflációt még magasabbra, 7,48 százalékra lökte.

A január-szeptember közötti időszakban az infláció 5,32 százalék volt. Szeptemberben havi összevetésben az árnövekedés 0,6 százalékra gyorsult az augusztusi 0,17 százalék és a júliusi 0,31 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 0,3 százalék szerepelt szeptemberre.

Utolsóként Varsó tartja magát

Szerdán az orosz jegybank jelezte, hogy október 22-én új, megemelt inflációs előrejelzést hoz nyilvánosságra, felváltva a jelenleg érvényes 5,7-6,2 százalékos várakozást. A jegybanki inflációs cél 4 százalék.

Szijjártó: másfél évvel előzzük a világot

(Borítókép: Egy nő elmegy egy élelmiszerbolt előtt, amelynek bejáratánál vodkát kínáló plüssmedve áll Moszkvában 2018. október 8-án. (Mladen ANTONOV, Europress/AFP)

További híreink