Utolsóként Varsó tartja magát

Hírek Figyelo.hu
A régióban egyedül a lengyel jegybank nem emelt kamatot.

Az előzetes adatközlés szerint szeptemberben 5,8 százalékra gyorsult az infláció Lengyelországban, és a régióban egyedül Varsóban nem kezdték meg még a kamatemelési ciklust. A Bloomberg konszenzusa szerint ma sem fognak emelni a 0,1 százalékos kamatszinten.

Adam Glapinski jegybankelnök eddig következetesen a gazdasági kilábalás támogatását priorizálta, és figyelmen kívül hagyta az infláció berobbanását

– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: érdemes figyelni a közlemény esetleges változásaira, mivel novemberben jelennek meg a friss inflációs előrejelzések, s a legutóbbi jegyzőkönyvben már voltak utalások a finom fordulatra vonatkozóan.

Az Mbank vezető elemzője nem számít érdemi változásra, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a jegybank legutóbbi előrejelzésében legalább 2 évig az inflációs cél feletti értékekre számítanak,

más előrejelzések szerint az infláció akár a 7 százalékos szintet is a következő negyedévekben.

Korábbi jegybankárok azonban hevesen bírálták a jelenlegi monetáris politikát, egyes vélemények szerint a szigorítással való késlekedés a későbbiekben rendszerszintű problémákat okozhat a lengyel gazdaságban, ráadásul alkotmánysértőnek is minősül, mivel a szervezet jelenleg nem látja el alapvető feladatát.

Magas lehet a szeptemberi infláció

(Borítókép: Sergey Nivens, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink