Óriási költségei lesznek a zöld átállásnak

Hírek Figyelo.hu
Óriási költségei lesznek a zöld átállásnak, a kérdés csak, hogy ki fizeti meg ennek terheit.

Nincs átgondolt stratégiája Európának a zöld átállásra – jelentette ki Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a VG fenntarthatóság témájú üzleti fórumán. A jegybank korábbi alelnöke szerint úgy indult ez a folyamat, hogy Európa nem próbálta megérteni, hogy pontosan milyen következményekkel jár. Hangsúlyozta:

a jövőben olyan zavarok kerülhetnek elő, amelyek megrengethetik a gazdaság működését.

A főtanácsadó szerint a már nem az a kérdés, hogy hányszorosára emelkedett a gáz ára, hanem, hogy van-e. Példaként mutatott rá, hogy az európai gáztározó feltöltöttsége jelenleg 68 százalék, tavaly ugyanekkor 91 százalék volt. A német gáztározók ez a szám 50 alatt, az osztrák esetében 40 alatti található. A magyar 80 százalék, tavaly 92 volt, megjegyezte, hogy Magyarország általában sokkal magasabb feltöltöttségi szintek vannak, hozzátéve, hogy a németek helyében aggódni kezdene az alacsony feltöltöttség miatt.

Elenyésző az uniós pénzek szerepe a gazdaságban

Nagy Márton szerint

volt egy kegyelmi időszak az elmúlt évtizedben az alacsony inflációval, ami véget ért.

A zöld átállás a magasabb inflációt fenn fogja tartani, a megújuló energia egyelőre biztosan nem lesz olcsóbb, nem beszélve arról, hogy nagyon jelentős a beruházási költsége. Mint elmondta, hogy mezőgazdaságban lesz a legnehezebb az átállás. Felhívta a figyelmet az ellentmondásokra is, hogy például a napelemek szinte teljes egészében Kínából érkeznek.

Hangsúlyozta, Magyarország a rezsicsökkentést szeretné fenntartani, és a szennyezőkkel fizettetné költséget. Ebben Kelet-Közép-Európa egységes, el akarja kerülni, hogy a háztartások fizessék meg. Ezzel szemben unió a lakosságra hárítaná ennek terheit. Ráadásul Kelet-közép Európának ez sokkal nagyobb költséget jelentene. Egy nagy közös alapra lenne szükség, amely támogatja az átállást, azonban ilyenről nincs szó – emelte ki a főtanácsadó.

Itt vannak a zöld hitel részletes feltételei

(Borítókép fotós: Vémi Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink