Óriási kamatemelést jelentettek be

Hírek Figyelo.hu

Jelentős kamatemelésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Az alapkamat mértéke nem változott, ezt nem is tárgyalták, de a jegybank alaposan kiszélesítette a kamatfolyosót:

december 1-i hatállyal az O/N jegybanki betét kamatát 1,60 százalékra, míg az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 4,10 százalékra emelte.

Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A monetáris tanács novemberi kamatközleményében jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank.

Az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett. A kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába – olvasható az MNB közleményében.

Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre,

biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését.

(Borítókép: Shutterstock)

További híreink