Kamatemelés a jegybanktól

Hírek Szajlai Csaba
Erősödött a forint arra a hírre, hogy újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB.

Emlékezetes, a monetáris tanács legutóbbi, 30 bázispontos alapkamatemelését követő tájékoztatón Virág Barnabás, az MNB alelnöke bejelentette, hogy a jegybank készen áll arra, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát az alapkamat fölé alakítsa. Akkor került bejelentésre az is, hogy a “klasszikus” jegybanki alapkamatot, amely jelenleg 2,10 százalék, elválasztják azt az egyhetes betéti rátától. Gyakorlatilag a pénzpiacon az egyhetes kamat lett az irányadó, amit a múlt csütörtökön újabb 40 bázisponttal megemeltek 2,50 százalékra, és utóbbit növelte meg, 40 bázisponttal most a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az ide vonatkozó közlemény alapján a múlt heti tenderen 7703,6 milliárd forintra tettek ajánlatot a pénzintézetek, ami 270,1 milliárd forinttal több a lejáró összegnél.

Az egyhetes betétek állománya ötödik hete nőtt, a legnagyobb emelkedés két hete volt, 413,5 milliárd forinttal.

A hazai fizetőeszköz a 367-es szint alá erősödött az euróval szemben. Az elmúlt napokban több mint 370 forintot kellett egy euróért fizetni.

Joe Biden vagy a kamatemelés segíthet a forintnak

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon)

További híreink