Orbán Viktor: a neheze csak most következik

Hírek Figyelo.hu

Nyakig vagyunk a negyedik hullámban, a neheze azonban csak ezt követően kezdődik

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint csak az oltás véd meg, a védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól. Hangsúlyozta, hogy a baj oka, hogy nincs mindenki beoltva. A végén mindenkinek kell oltatnia magát- fogalmazott a miniszterelnök.

Zárt térben újra kötelező a maszkviselés

A kormányfő megismételte, hogy a 2. oltás után 4-6 hónappal gyengül a vakcina védereje, ezért kell a harmadik oltás. Jövő héttől 101 oltóponton indítanak oltási akciót, reggel 7-től este 7-ig tartanak nyitva. A szülőknek hamarosan lesz lehetőségük, hogy az 5-11 év közötti gyermeküket is beoltsák. A kormányfő emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai tíz millióból sok százezren nem élnének, ha gyermekkorban nem lettek volna védőoltások.

Vakcina bőségesen rendelkezésre áll, jelenleg mintegy 10 millió van a raktárakban.

A miniszterelnök jelezte, hogy minden hullám után van egy dosszié, amiben a tapasztalatokat gyűjtik. Ugyanakkor a rendvédelmi és fegyveres testületeknél felmondási tilalom van érvényben a helyre való tekintettel. A kiskunhalasi járványkórházról elmondta, hogy ha szükség lesz, akkor megnyitják. De egyelőre van elég ágy – tette hozzá.

A benzinár befagyasztásával kapcsolatban elmondta, hogy a legjobb, ha a kormánynak nem kell beavatkoznia. De van helyzet, amikor pedig erre szükség van. Amikor az a helyzet, hogy minden szakértő szerint az árak több hétig magasabbak lesznek, akkor reagálni kell – szögezte le Orbán Viktor. A kormányfő szerint volt vita erről a szakértők között is. Megnézték az európai példákat is, egyedül hasonlót a horvátok hoztak meg. Ha vágunk, akkor vágjunk rendesen – fogalmazott. A kérdésről 80 százalékos egyetértés van a miniszterelnök szerint.

Létrehoztak egy árszabási rendszert, amiben a háztartások benne vannak, ebbe beléphettek az önkormányzatok is. Most a kisvállalatoknak is megnyitják. Nagyon közel vagyunk a döntéshez

– jelezte. A miniszterelnök szerint a magas rezsit a nagyobb cégek kibírják.

A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől – fogalmazott a kormányfő. Szerinte Brüsszelben a multik diktálnak. Ilyenkor izzanak a vonalak és berúgják az ajtót, és úgy tálalják, mintha közérdek lenne az ő érdekük. Nem lehet az emberekkel megfizettetni a magas rezsi költségeket – szögezte le a miniszterelnök.

A mostani harmadik negyedévben erőteljes, de a várthoz képest gyengébb növekedés azokat a terveket veszélyezteti, amiket erre az évre tűztünk ki

– mondta a kormányfő a héten megjelent GDP adatokról. A szakértők között vita van ilyenkor, de arra a döntésre jutottak, hogy a családokat támogassák. A miniszterelnök korábban az óvatosabbak közé tartozott, ezért 5,5 százalékos növekedéshez kötötte az adóvisszatérítés kifizetését. A kormányfő szerint ettől biztosan magasabb lesz az idei növekedés, sőt a 6 fölött lesz, közelebb a 7 százalékhoz.

A járvány után hirtelen jelent meg a kereslet.

Leginkább chiphiány van, a magyar autógyárak is időnként csak egy műszakban mennek, ez pedig a gazdasági növekedésben is meglátszik

– mutatott rá a kormányfő. Nem a magyar gazdaságon múlott, hogy 7-8, akár 10 százalékos növekedés legyen, hanem a világgazdaság működésének – tette hozzá.

A nyugdíj nálam sosem alku vagy vita kérdése – mondta a miniszterelnök a 13. havi nyugdíj visszaépítése kapcsán. A kormányfőt nyomasztotta, hogy eddig nem sikerült visszahozni a 13. havi nyugdíjat. Ez kiszorítható a költségvetésből- fogalmazott a miniszterelnök. Jelezte, hogy arról nagyobb vita volt, hogy a költségvetésből finanszírozható – e a 25 év alattiak adómentessége. De egy kiegyensúlyozott döntést tudtak hozni azzal, hogy a fiatalokat és az időseket is egyszerre tudják támogatni.

(Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink