Gulyás Gergely: a kormány maximalizálja az üzemanyagárakat

Hírek Figyelo.hu

Van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver pedig az oltás

– mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Hozzátette, mindenkinek azt javasolják, hogy harmadik megelőző oltást vegyen fel. Hivatkozott a Pfizer legújabb kutatására, ami szerint 6 hónap után jelentősen csökken a védettség. De a többi oltóanyagra is igaz. Könnyen lehet, hogy kell majd 4. oltás – fogalmazott a miniszter.

A kormány oltási akciót hirdet november 22-től. Előzetes bejelentés nélkül fel lehet venni az oltást az oltópontokon. A miniszter szerint a kórházi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, kapacitás hiány nincsen. Jelezte továbbá, hogy általános kötelezettséget a kormány nem tervez előírni. Azoknál, akik a kormányablakoknál teljesítenek szolgálatot, ott december közepétől kötelező oltást előírják. A tanári érdekszervezetektől kéri a kormány annak belátását, hogy fontos az ő beoltásuk.

Gulyás Gergely szerint a jelenlegi adatok alapján nehéz megjósolni a negyedik hullám tetőzését.

Van, aki ennek a hónapnak a végére teszi. Egy esetleges 5. hullám esetén csak az lesz védett, aki már a harmadik oltást is megkapta – figyelmeztetett.

A kormány tárgyalt a rezsiárakról. Európában energiaválság van, a földgáz ára 400 százalékkal, az áram ára 100 százalékkal nőtt egy év alatt. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett az energia ára. Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyasztók számára fenntartja a rezsi csökkentett árakat. Olyan versenyképességi előny ez, ami a gazdasági növekedésben is látszik – tette hozzá.

Tanulmányozták az európai benzinárakat. Magyarországon még mindig 6-7. legolcsóbb a benzin ára. De azt is megnézték, hogy milyen eszközöket alkalmaztak a benzin árának féken tartására, egyedül Horvátországban rögzítették az árat.

A kormány úgy döntött, hogy november 15-én 3 hónapra befagyasztja és 480 forintos áron rögzíti a benzin és a gázolaj árát.

Gulyás Gergely jelezte, hogy Magyarország támogatja a lengyeleket a határkerítés fenntartásában, hozzátéve, hogy számos európai országban épült határkerítés 2015 óta. A belügyminisztérium megerősíti a határvédelmet, erre vesznek fel önkénteseket, akik egy gyors kiképzésben vesznek részt. Nőtt a migrációs nyomás, emiatt a határok védelméhez több élőerőre van szükség – szögezte le tárcavezető.

Szeretnénk az adatigényt kielégíteni, az eddigieknél szélesebb körben biztosítani az adatokat

– reagált Gulyás Gergely újságírói kérdésre, miszerint a Sputnik vakcina hatékonyságára vonatkozó adatok jelentek meg. Jelezte továbbá, hogy mindent, amit az NNK össze tud gyűjteni, azt közzé fogják tenni az oltóanyagok hatékonyságáról. Várhatóan lesz egységes adatbázis a fertőzöttek oltottságáról, erre már a következő Kormányinfón sor kerülhet – bocsátotta előre.

Varga Judit: Brüsszel ne állja útját a helyreállítási alap forrásainak

Gulyás Gergely pontos számokat ugyan nem tudott mondani, de elmondta, hogy Pfizerből még mindig több mint 3 millió áll rendelkezésre, Janssenből és Modernából pedig 1-1 millió van jelenleg raktáron.

A Mol nélkül nincs magyar gázbiztonság

(Borítókép: MTI/Máthé Zoltán)

További híreink