Orbán: mondtam, hogy csináljátok egyedül

Hírek figyelő.hu
A miniszterelnök nyolc órán keresztül próbálta meggyőzni az uniós vezetőket, hogy ne tűzzék napirendre Ukrajna EU-s tagságát, végül elhagyta az ülést.

– Hosszú és nehéz vita zajlott le. Nyolc órán keresztül próbáltam meggyőzni mindenkit, hogy ne tűzzük napirendre. A döntés időszerűtlen. Térjünk vissza akkor, amikor Ukrajna alkalmas lesz arra, hogy tárgyaljunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában annak kapcsán, hogy 26 tagállam, Magyarország kivonulása mellett úgy döntött, támogatják az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával.

– Nem akartam Magyarország lelkiismeretét magamra venni, ezért mondtam, hogy csináljátok egyedül – rögzítette a kormányfő annak kapcsán, hogy miért vonult ki tegnap az ülésteremből, amikor elkezdték tárgyalni Ukrajna EU-tagságát.

Vétó

– A tagállamok, köztük a magyarok pénzét is oda adták volna Ukrajnának. Ezt az Ukrajnának szánt 50 milliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom. Nem volt más választásuk, tudomásul kellett venni – mondta, hozzátéve, hogy erre majd februárban valamikor visszatérnek.

A miniszterelnök leszögezte, hogy az ukrán helyzet rosszul áll, ezért nem több pénzt kellene küldeni a háborúba, hanem meg kellene állítani a háborút.

Jobb később, mint soha

A hazánknak járó uniós források egyharmadának a feloldása kapcsán elmondta: jobb később, mint soha. Kiemelte, hogy ezek a pénzek járnak nekünk. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt év nehéz volt, de a magyar gazdaság átvészelte ezt az időszakot uniós pénz nélkül is. – Van hajlam Brüsszelben arra, hogy visszaéljenek a hatalmukkal – fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta, hogy a többi ország módosítani akarja az unió hétéves költségvetését, amit Magyarország megvétózott. – Ha valaki módosítani akarja a költségvetést, akkor ez egy jó alkalom hazánknak, hogy megkapjuk, ami jár nekünk – tette hozzá.

Az interjú további részleteit az mno.hu-n olvashatja.

Kép: Orbán Viktor Facebook oldala

Ezek is érdekelhetnek

További híreink