Orbán Viktor: Magyarország nem ért egyet Ukrajna uniós tagságával, ezért távol marad a döntéstől

Hírek VG
Magyarország nem vesz részt az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló döntésben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Nyolc órája gyúrjuk itt Brüsszelben, nagy vitát folytatunk itt Ukrajna uniós tagságáról. Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat a csatlakozásról, vagyis a tárgyalás megkezdése teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés, ilyen körülmények között megkezdeni a tárgyalásokat – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: ellenben huszonhat tagország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, ezért Magyarország úgy döntött, hogy ebben a rosz döntésben nem kíván osztozni, ezért távol marad ettől a döntéstől a mai napon. Mint mondta, a tárgyalások a költségvetés módosításával folytatódik.

A miniszterelnök már a magyar parlamentben egyértelművé tette álláspontját és korábban az Európai Tanács elnökének küldött levelekben is kifejtette Magyarország ezzel kapcsolatos egyértelmű álláspontját. Mint írra, a kormány álláspontja világos: Ukrajna gyors felvétele az unióba beláthatatlan következményekkel járna, nem szolgálná sem Magyarország, sem az EU érdekeit. Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló határozati javaslat vitájában Orbán Viktor miniszterelnök, a parlamentben egy nappal a sorsdöntő uniós csúcs előtt beszélt. Hangsúlyozta, hogy nem időszerű a háborúban álló ország csatlakozási tárgyalásainak megkezdése, mivel pontos területe és lakossága sem ismert, ahogy azt sem lehet tudni, hogy az Oroszországhoz csatolt területek része lennének az uniónak. A miniszterelnök utalt a mezőgazdaság és a fuvarozás terén tapasztalt negatív hatásokra is.

Folytatás és videó a Világgazdaság oldalán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink